"Lo único que hicieron fue matar a cuatro indios". 9 paraules han estat suficients perquè Josep Borrell es deixés en evidència a ell mateix. La vergonyosa afirmació del ministre d'Exteriors per justificar que als Estats Units "no hi ha problemes d'integració" han corregut com la pólvora, la mateixa que van utilitzar els conqueridors amb els indis quan van arribar a Amèrica.

Un Borrell que a més de  pagar 30.000 euros por hacer uso de información privilegiada en el asunto de la venta de acciones de Abengoa, veurem si no paga també, a nivell polític, la seva lamentable banalització del genocidi d'indígenes. Carles Puigdemont, Pilar Rahola, Marta Pascal, Gabriel Rufián, Gonzalo Boye i un llarg etcètera ha titllat de fastigosa la darrera perla del ministre i li han demanat que plegui de les seves funcions. Fins i tot l’American Indian Movement (AIM), una entitat que lluita contra el racisme i el subdesenvolupament de les comunitats índies, ha expressat el rebuig frontal a Borrell i l'ha titllat de “ministre racista.

indis americans Red Cloud Sioux wikipedia

wikipedia

El món a RAC1 han analitzat, evidentment, les paraules de Borrell. A la tertúlia d'aquest dimecres, Ramon Rovira, Alejandro López Fonta, Cristina Puig, Xavi Fina i Francesc-Marc Álvaro. Aquest darrer, per cert, va tractar regularment l'actual ministre d'Exteriors. Com a mínim, un cop a la setmana. Perquè tal i com ha recordat el mateix Jordi Basté, "Josep Borrell va ser tertulià d'El món a RAC1', els dimecres, precisament". Uns dimecres on compartien micro Borrell, Álvaro, qui va ser el president del Parlament Ernest Benach, Toni Soler o l'advocat Jordi de Juan. "Jo me'n recordo que era agre, era molt irònic i molt agre. Era un tertulià d'aquells que no dubtava mai del que deia... i tenia moltes picabaralles amb el Francesc-Marc", recorda Basté.

francesc marc alvaro

Francesc-Marc Álvaro (TV3)

"Molt agre, sí. Ho recordo perfectament. De vegades, quan diuen d'algú que està molt preparat... doncs no n'hi ha prou amb això per fer política. Ningú dubta que sigui intel·ligent i estigui preparat, però la política demana una altra cosa: saber estar i sentit del càrrec. Potser el personatge l'ha devorat. No faré de psicòleg de Borrell, que se'l pagui ell mateix", és l'emotiu record de l'escriptor cap al seu excompany de tertúlia. Com es veu, el temps no ha fet que siguin més panas.

borrell microfon efe

Efe

Buscant en l'hemeroteca hem comprovat que l'època a la que fan referència era l'any 2013. I certament, Borrell i Álvaro se les tenien i se les desitjaven setmana rere setmana. Encara ha estat prou diplomàtic Álvaro en recordar algú que en una tertúlia va titllar-lo de "mesquí" per uns arguments "de tercera divisió" que va utilitzar. Va ser el 27 de febrer d'aquell any, quan parlaven de les ambicions de la difunta Carme Chacón dins el PSOE i l'ara ministre li va etzibar a l'altre tertulià aquest estirabot. Álvaro va replicar: "Veig que és un home 'amable' com sempre. Té la sort que nosaltres no li repliquem amb el mateix to, perquè potser no vindria més. Vostè és impresentable!", va reblar el periodista. Pots escoltar el tens moment en el següent àudio:

En els seus temps de tertulià, Josep Borrell no despertava, precisament, passions. Ni passions, ni oients, ni contertulians, a jutjar per unes altres paraules que li van dedicar el mateix Álvaro i Pere Mas en sortir d'una altra tertúlia, als seus respectius comptes de Twitter: "Gràcies a totes les persones que  em donen suport quan em toca compartir tertúlia amb Josep Borrell. Després, faig meditació i em prenc quatre cafès per despertar-me", escrivia Álvaro. Mas no era molt més elogiós: 

Ara, el que sembla que va sobreexcitat i depassat de cafès és Josep Borrell.