"Rico, rico... y con fundamento". Aquest és el mític lema del mediàtic cuiner basc Karlos Arguiñano, tota una institució als fogons de la televisió i font inesgotable d'acudits, brometes i comentaris més o menys afortunats. Acaba d'arrencar nova temporada a Antena3 (per desè any consecutiu) amb un canvi de nom (ara és la 'Cocina Abierta con Karlos Arguiñano'), estrenant sintonia i amb la incorporació d'un nou membre de la nissaga familiar, en aquest cas el pastisser (sexi) Joseba. Bé, doncs l'esmentat "rico, rico" s'ha tornat en indigestió, vòmits i cagarrines entre els espectadors més espanyolistes de la cadena de Planeta. I el responsable ha estat, precisament, el debutant, malgrat que no per les seves receptes. No, ho ha estat per ser basc, per parlar en euskera i per gosar de referir-se al País Basc amb la sempre sospitosa denominació nativa. Dues paraules: "Euskal Herria".

Joseba i Karlos Arguiñano Susanna Griso Espejo Publico

Joseba i Karlos Arguiñano - Susanna Griso Espejo Público 

La pell (o millor dit, els budells) dels enfurismats espectadors d'Antena3 és ben primeta. I han tingut prou amb aquesta expressió, realitzada al programa 'Espejo Público' de Susanna Griso, on Arguiñano Jr. s'ha presentat en societat i ha protagonitzat un debat amb una defensora del veganisme i animalista. Tot anava bé fins que en Joseba, fidel a l'estil planer de la família, parlava de com entén la cuina: Senzilla, sense gaires artificis, honesta... vaja, "cosas de toda la vida que aquí en Euskal Herria tienen que estar en la mesa para alimentarnos". A partir d'aquí, Twitter ha començat a vessar bilis: "Jeta amigo de etarras", fill d'un "impresentable que subvencionó etarras además de populista" o "lo va a ver su puta madre". Ells són més de Vascongadas, és clar.

Joseba Arguiñano Espejo Publico

Joseba Arguiñano Espejo Público

Benvingut a Antena3, Joseba. La propera vegada porta antiàcids, que ja veus que part de la teva audiència té digestions molt complicades si sent parlar determinades llengües en antena. És això o comprar-te un paraigua XXL i un cubell ben gran.