En un món on les estrelles de Hollywood semblen recórrer a dietes impossibles, suplements miraculosos o plans detox de moda, Javier Bardem ha deixat a tots bocabadats amb una confessió que sembla del més quotidià, però que amaga una veritat poderosa: als seus 55 anys, manté la seva vitalitat i aparença gràcies a un aliment que forma informe de l'ADN espanyol. L'actor, que no es declara vegà, però sí que ha reduït notablement el seu consum de carn, assegura que el seu gran secret és l'oli d'oliva verge extra, al que denomina amb orgull com "el caviar espanyol".
L'intèrpret guanyador de l'Oscar no oculta la seva passió per la dieta mediterrània, que combina verdures fresques, fruites de temporada, peixos i carns de qualitat, però insisteix que el producte que mai no falta a la seva taula és l'or líquid de la nostra gastronomia. "Per a mi, l'oli d'oliva verge extra és el caviar espanyol (...) L'oli d'oliva és fonamental a la cuina. De fet, molts aliments banyats en oli saben encara millor. Com el pa, el pernil o fins i tot el formatge. És un aliment molt apreciat als EUA i a tot el món", va declarar amb convicció, seguint la mateixa línia que altres artistes com José Coronado, que també l'ha defensat públicament.
La dieta mediterrània, el secret més ben guardat de Javier Bardem
Experts en nutrició no han tardat a recolzar les declaracions de l'actor. Destaquen que l'oli d'oliva verge extra conté antioxidants i àcid oleic (un greix monoinsaturat) que ajuden a mantenir la pell ferma, protegir el cor, reduir la inflamació i millorar el sistema immune, beneficis que són especialment rellevants en la maduresa per prevenir malalties cròniques. Així que no és casualitat que Bardem llueixi amb energia i sense aparentar la seva edat. Una dieta mediterrània basada en aquest aliment estrella és molt més efectiva que qualsevol suplement car que es vengui a Hollywood.
I encara que el marit de Penélope Cruz assegura que no es considera un xef, reconeix que gaudeix amb preparacions simples, però carregades de sabor: ous ferrats amb patates i pernil ibèric, sempre banyats en aquest toc d'oli que, segons ell, transforma qualsevol recepta. Un costum que, lluny de ser un caprici, connecta amb la tradició espanyola de la cuina casolana, atapeïda de sabors autèntics i sense artificis.
Beneficis de l'oli d'oliva: joventut i energia en una sola cullerada
La ciència també es posa de part de Bardem. Estudis publicats en la Fundació Espanyola del Cor destaquen que l'oli d'oliva verge extra ajuda a augmentar el colesterol bo, reduir la pressió arterial i controlar la diabetis. A més, la seva aportació de greixos saludables millora el rendiment físic, un factor crucial per a un actor que continua afrontant rodatges exigents en diferents parts del món.
Als seus 55 anys, Javier Bardem demostra que el veritable luxe no està en dietes extravagants ni en superaliments exòtics, sinó a tornar al bàsic: confiar en els productes de la terra que han mantingut sanes a generacions senceres. I encara que gaudeix ocasionalment de plats tradicionals com el pernil o el formatge, l'actor insisteix que el veritable protagonista de la seva taula és l'oli d'oliva, aquest "caviar espanyol" que ara es converteix en el seu estendard de salut i longevitat.