La nit electoral ha estat llarga a Andalusia. Susana Díaz encara no es pot ni creure que la dreta li hagi arrabassat la majoria. Santiago Abascal entrant a cavall al parlament andalús és definitivament el pitjor dels malsons. De moment. Alguns dels que ara es posen les mans al cap fa temps que contribueixen al que ahir va ser una realitat. La forta irrupció de Vox posa tots els demòcrates en alerta. Els que li han donat cabuda ara se’n renten les mans.

Espanya és l’únic país d’Europa on la ultradreta no existeix, deien. Al mateix temps que convidaven els dirigents de Vox, dia sí i dia també, a mitjans de comunicació i concentracions per la unitat d'Espanya. Des d’aquests espais, el missatge ara és clar. Espolsar-se la responsabilitat i culpar els ‘indepes’, que han "despertat el feixisme".

Ignasi Guardans ACN

Ignasi Guardans | ACN

El darrer a sumar-se a aquesta tesi és Ignasi Guardans. L’exconvergent, que no fa gaire comparava els mestres catalans amb els pederastes, no se n’ha pogut estar: “Lo de Vox en Andalucía es otra de las aportaciones que debemos agradecer a los independentistas catalanes. Se habría evitado si no se les hubiera dejado contaminar el Gobierno de España”. Com era d’esperar, la pizza amb pinya té un culpable i viu a Sant Esteve de les Roures.

Els independentistes ho han rebentat tot. Quaranta anys de democràcia espanyola en orris. Tot per voler un referèndum d’autodeterminació. Com han pogut trencar el pacte constitucional sense calcular les conseqüències? De l’Estatut millor en parlem un altre dia.

El net de Francesc Cambó, fundador de la Lliga, creu que Vox és un invent de l’independentisme per arruïnar la carrera política d’Inés Arrimadas. Pur màrqueting per perjudicar Ciutadans.

Però Guardans mai en té prou. Els votants de la ultradreta són uns angelets i reben tothom amb te i galetes de mantega: “Yo nunca he tenido problema con los electores de nadie. Ni siquiera con los de Hitler. Embolica que fa fort! Al mateix sac hi afegeix Bolsonaro, Trump, Le Pen i Salvini.

Les reaccions a la xarxa no s’han fet esperar. Una tromba d’antidemòcrates enemics de Hitler contesten l’Ignasi:

Sigui com sigui, Vox ja és una realitat. El 2019 hi ha eleccions autonòmiques a tretze comunitats, a més de les municipals i les europees. Mentre alguns busquen a Catalunya els culpables de l’augment de la ultradreta, Vox continua creixent. Si ningú s’hi implica, el 26 de maig la realitat ens tornarà a explotar a la cara.