Tercer episodi de HIT a TVE i l’audiència no remunta. La nova sèrie de la televisió pública espanyola sobre una escola conflictiva de Madrid prometia seguir l’estela de Merlí, però la realitat és que els espectadors li donen cada cop més l’esquena. Malgrat la feina exquisida d’alguns dels actors que hi participen. Com el sabadellenc Daniel Grao, que fa de Hugo Ibarra Toledo, el mestre protagonista que ajuda els nois del centre. Si a Espanya la quota de pantalla cau, a Catalunya s’estavella directament. Amb crítiques d’alguns televidents a la imatge que s’hi dona dels independentistes pel personatge del Gus, el jove problemàtic i republicà de Barcelona que marxa a viure a la capital espanyol amb la mare i que interpreta l’Oriol Cervera.

Oriol Cervera

Oriol Cervera interpreta en Gus a HIT | TVE

Estereotipis i clixés sobre els catalans i els joves independentistes no han passat per alt a més d’un espectador. En una de les escenes, l’Hugo i la directora de l’escola parlen sobre en Gus en aquests termes: “Madre separada, se mudaron de Barcelona a Madrid. Él ingresó a principios del segundo trimestre. Para la mayoría es ‘el polaco’, ‘el separatista’, ‘el catalán’... Peleas, broncas con algún profesor”. Reacció d’ell: “¿Por cuestiones políticas, supongo?”. Ella continua: “Colgó una estelada en la fachada del cole. Tuvo varios problemas en Barcelona, le detuvieron varias veces. Núcleo duro. Aquí se siente en territorio enemigo”. Un llenguatge bel·licós que enllaça amb la conversa del mestre i la mare d’en Gus. Quan el tutor afirma que és un noi conflictiu, la mare matisa: “Por motivos políticos, que es muy distinto”. Ell insinua que és culpable d’un incendi al pàrquing de l’escola perquè creu que els indepes cremen coses: “Quemar contenedores no es política, es vandalismo. Se cambia de colegio y ups, casualidad, arden cuatro coches...”.

En una altra de les seqüències, en Gus se les té amb la professora d’Història quan entrega un full en blanc amb la frase “Visca la República” com a resposta a un treball sobre l’Espanya del segle XIX. “Me la suda España y la historia de España. Me la sudan las dos”, brama a classe abans que els altres alumnes l’insultin al crit de “polaco cabrón”. A les xarxes socials, diversos espectadors han posat el crit al cel pel retrat que la sèrie fa dels independentistes representats en el personatge d’Oriol Cervera:

Crítiques i males dades d’audiència. A les llars espanyoles, HIT ha fet aquesta dilluns un 8,8% de quota de pantalla, un 0,7% menys que la setmana anterior. A Catalunya la xifra és molt inferior. Si la setmana passada encara va reunir el 8,4% dels espectadors al davant de la tele, aquest cop només ha comptabilitzat un 5,3% de share i 126.000 espectadors. Queda molt lluny de Merlí: Sapere aude, que va fer un 17,2% a TV3 i va liderar la nit per davant d’Idol Kids (10,5%) i El Hormiguero (8,9%).

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat