Aquest matí el Tot es mou de la gran Helena Garcia Melero ha tornat fidel a la cita amb els espectadors catalans, com cada dilluns, per abordar l'actualitat informativa des de tots els punts de vista. I una de les notícies que han cobert, enviant-hi una reportera, ha estat el retorn a Catalunya d'una icona de la televisió i del món de l'espectacle després de molt de temps. Un home vestit de vermell de cap a peus, a joc amb el seu nas rodó del mateix color, sabatots molt grans i un bombí, que al costat dels seus companys feia les delícies dels més petits de la casa i que, com a crit de guerra tenia aquell inoblidable "¿Cómo están usteeeeeedes?", pregunta que els nens i nenes espanyols, allà pels anys 70 i 80 responien a l'uníson: "Bieeeeeeen!". Sí, efectivament, parlem de 'Los payasos de la tele'. 

Concretament, d'un dels integrants mítics de la formació. Es diu Alfonso Aragón Sac, però tothom el coneix pel nom de Fofito. Juntament amb Gaby, Fofo, Miliki o Milikito van tocar el cel fa unes quantes dècades, però després van anar caient en l'oblit, deixant enrera aquella època daurada del circ i els pallassos. Fa uns anys, ens va impressionar quan en una entrevista pel diari El Mundo ens va glaçar la sang reconeixent el calvari que havia viscut els darrers temps: alcoholisme, tabaquisme, depressió... i tot, després de la mort de Miliki, que el va deixar K.O. Quan va morir, es va abocar a un llarg i tortuós camí per la beguda: "Me dio por hacer el tonto con la bebida. Gracias a Dios, tuve a gente que me sacó. Ahora no me dejan tomar ni vinagre de vino. Tengo que echarle limón a la ensalada". En edat de jubilació, no ha abandonat allò que més li agrada i que ha fet tota la seva vida, tot i que d'omplir estadis ha passat a actuar en petits circs de l'extraradi de Madrid guanyant amb prou feines quatre rals i tenint limitacions: "No me dejan anunciar ni tabaco ni preservativos"deia aleshores.

fofito gtres
Fofito / GTRES

Fofito ha reaparegut. La Melero no es pot creure el temps que portava sense trepitjar Barcelona: "Torna després de quants anys???". Ni més ni menys que 15. Torna amb l'espectacle 'Viva el circo'. Ell i Mónica Aragón interpretaran les cançons més famoses seves, com La gallina Turuleca, Había una vez un circo o Susanita tiene un ratón. Ell mateix, des de la carpa del parc del Fòrum reconeix que després de viatjar molt, "vino la pandemia y ya me quedé en casita". Li pregunten pel "susto que nos diste a todos hace un año y medio". I Fofito té clar que "Fofito no se retira. Después de Mónica vendrá mi nieta, mi nieto, y yo seguiré con ellos trabajando". Set generacions de pallassos que segueixen al peu del canó, com ell, als 73 anys i tot i els problemes que ha viscut.

La presentadora, emocionada en veure, com els espectadors, com l'autor d'Hola, don Pepito. Hola, don José continua incombustible. "Me hace muchísima ilusión este reencuentro, aunque sea televisivo, desde la distancia. Porque yo soy niña de esa generación, que os seguíamos y nos sabíamos todas las canciones". "Pero ¿vas a venir?", li pregunta Fofito. I ella: "Claro! Yo ya vine hace muchísimos años cuando estuvistéis en Sabadell, yo tendría 7 u 8 años". I Fofito, demostrant que encara és ràpid de ment, fa broma amb ella: "No te quites años, que sabemos la edad que tienes".

fofito
Helena Garcia Melero i Fofito / TV3

Segur que tant ella com l'audiència, després de veure Fofito tan bé, si els hi preguntessin ara ¿cómo están ustedes?, no tindrien cap mena de dubte en respondre: "Bieeeeeeen".