Quan Carmen Cervera, la futura baronessa Thyssen, va ser coronada Miss Espanya el 1961, el país va celebrar amb orgull la seva reina de bellesa. El que pocs sabien és que, després dels focus, el glamur i l'aclamació pública, s'ocultava un entramat d'interessos que poc tenia a veure amb l'empoderament femení. Més de sis dècades després, el certamen que la va catapultar a la fama torna a estar en el centre d'una tempesta mediàtica que amenaça d'enfonsar la seva ja fràgil reputació.
El que semblava ser un trampolí cap a la fama, l'elegància i els somnis complerts, està rebel·lant-se, a poc a poc, com una maquinària ben greixada per a l'explotació encoberta. El certamen de Miss Món 2025, celebrat a Hyderabad, Índia, ha posat al descobert una fosca realitat que fa dècades que funciona sota la capa de la perfecció i el somriure etern. La renúncia de Milla Magee, representant d'Anglaterra, ha estat el detonador d'una tempesta mediàtica sense precedents. Magee, amb veu ferma i mirada desencisada, va denunciar: "Em van enviar a Miss Món per entretenir homes".
"Només els importen els diners, no si estem vives o mortes"
Amb prou feines unes hores després de l'anunci de Magee, Rachel Gupta, guanyadora de Miss Grand International 2024, es va unir al cor de denúncies. En un missatge difós a les seves xarxes socials, la model va confirmar la seva renúncia i va descriure l'experiència com un infern disfressat de glamur. "A l'organització només els importa els diners", va afirmar sense embuts, no els importa si visc o moro, va agregar.
Però va ser a Espanya on l'eco d'aquestes declaracions va encendre la metxa de l'escàndol més sòrdid. Verónica Hidalgo, que va ostentar la corona de Miss Espanya 2005, es va atrevir a trencar el silenci al plató del programa Tardear. Hidalgo va narrar un episodi ocorregut durant el seu any de regnat que, segons ella, mai no va poder oblidar. "Era un dia lliure que tenia jo", va començar. "I a les 3 de la tarda em criden de l'organització per dir-me que t'has de posar guapa, que aquesta nit tens un sopar." El que no sabia era que aquest sopar "de treball" consistiria a compartir taula amb més de trenta homes desconeguts, en un ambient que es va tornar tèrbol amb el pas de les hores.
Proposicions per diners: el costat fosc dels regnats de bellesa
El relat d'Hidalgo es va tornar cada vegada més pertorbador. "Passem el sopar com vam poder i al final, bé, doncs una copa, una altra copa... se t'apropen, et diuen, et riuen...", va explicar. "A mi en aquest sopar dues persones em van oferir anar-me'n a l'hotel amb ells. Un m'oferia 5.000 euros per passar la nit amb ell i un altre em va dir que li demanés el que jo volgués", va assenyalar. Aquest tipus de pràctiques, lluny de ser anecdòtiques, semblen formar part d'un sistema estructurat de silencis, favors i manipulació que ha infectat els certàmens de bellesa des de fa dècades. El més inquietant és que moltes d'aquestes situacions, segons denuncien diverses exconcursants, eren orquestrades per les mateixes organitzacions que se suposava les havien de protegir.
Mentre creix el nombre de veus que s'atreveixen a parlar, la legitimitat d'esdeveniments com a Miss Món i Miss Espanya comença a trontollar. El que durant dècades va ser sinònim d'elegància i prestigi internacional, avui es veu tacat per acusacions que apunten a una realitat molt més fosca: la cosificació sistemàtica de dones joves a canvi de fama i diners.