Arran de la mesura presa a finals de novembre pel Tribunal Suprem, que obliga les escoles catalanes a impartir el 25% de les classes en castellà, el debat està servit i molts són els que no dubten a mostrar el seu gran descontentament. Un d'ells és el músic nascut en Girona, Gerard Quintana, líder del famós grup Sopa de Cabra. Un disgust que l'artista ha mostrat al seu pas pel programa FAQS, presentat per Cristina Puig, els dissabtes a la nit a TV3. Programa, per cert, que durant la passada nit ha registrat un 10,6% de share i només ha cridat l'atenció de 151.000 espectadors.

Una entrevista en la que Quintana, preocupat pel català, ha reflexionat sobre el paper que juga en els sectors més joves de la societat, així com en els mitjans de comunicació i les xarxes socials, que avui dia tenen un gran poder ja que estan a l'abast de tothom. I és que des de sempre Gerard Quintana ha estat molt crític amb el nacionalisme espanyol i sempre que té oportunitat diu sense embuts el que pensa. Una vegada més ho ha fet.

Gerard Quintana Sopa de Cabra - Sergi Alcazar

Gerard Quintana / SERGI ALCÀSSER

"Fa la sensació que va perdent força". Aquestes van ser les primeres paraules que el cantant i també escriptor va afirmar, preguntat per Cristina Puig sobre la situació de la llengua catalana que ara està en boca de tothom, com és normal. "Especialment entre un cert sector de la població. Els més joves perquè estan abocats a les xarxes socials", va afegir el de Girona deixant clar que els que tenen menor edat consumeixen molt més castellà que català perquè es passen moltes hores enganxats al mòbil o tauletes i allà el contingut en català és pràcticament inexistent.

Una crítica de l'ús del català que Quintana no va dubtar a traslladar als mitjans de comunicació. "Compares l'oferta de mitjans de tots els tipus, amb una llengua i l'altra, i el català és minoritari", va afirmar. I parlant de mitjans de comunicació, i aprofitant el seu pas per TV3, el músic, en relació amb la cadena pública catalana, va confessar: "Se l'obliga que tingui una certa paritat, però amb altres cadenes això no passa". La crítica i preocupació del músic català al seu pas pel FAQS, a continuació:

Una desigualtat, entre el castellà i el català als diferents canals de televisió, que va portar Quintana a recordar l'etapa en què ell era petit i es posava davant del televisor per matar les hores. "Des que tinc ús de raó, quan la tele pública era només una cadena o dos, i ja passada l'època del franquisme, a les gales que es feien de dissabte nit sempre cantaven en castellà, italià o anglès. Mai hi havia espai per a altres llengües".

Una delicada situació que Gerard Quintana entén que succeeix perquè s'ha confirmat un estat que no considera les llengües cooficials com a llengües espanyoles. Al contrari. "El català es veu com una llengua enemiga del castellà i s'ha creat una dinàmica, especialment entre la gent jove, que preocupa molts", va sentenciar Gerard. Una aplaudida reflexió, amb la qual el cantant fa un retrat de la realitat i molts espectadors comparteixen.