El mític grup de punk-rock basc 'La Polla Records' ha tornat als escenaris 40 anys després de la seva explosió al panorama social, musical i polític de l'estat espanyol. Ha plogut força des d'aquell 1979, però hi ha coses que no canvien a la banda d'Agurain, Àlaba, autora de veritables himnes generacionals i contestataris contra l'establishment: seran més grans, amb més arrugues, menys cabells i pitjor forma física, però la llengua segueix esmolada i el cervell encara més lúcid i combatiu. Com el d'Evaristo Páramos, líder i vocalista de la formació (i al capdavant també de Gatillazo), que ho ha demostrat a una entrevista insòlita a 'El Mundo'. Insòlita, sí, perquè no és gens habitual que aquest diari doni veu a aquesta mena de discurs. Però és clar, han vist l'escletxa amb el concert del grup de "Era un hombre, ahora es un poli" a Madrid i l'actual situació política. Evaristo no ha decebut i ens ha deixat un parell de perles marca de la casa.

Evaristo Páramos La Polla Records txapela @lapolla records oficial

Evaristo Páramos La Polla Records @lapolla_records_oficial

Páramos repassa l'estat actual de la banda, els orígens, la tornada als escenaris i l'evolució d'una Espanya i una societat que, en teoria, no tenen res a veure amb aquella de les primeres passes de la democràcia. O si que en tenen? La façana de disseny amaga el mateix edifici fet caldo que ens va deixar la dictadura. "El mismo perro con diferente collar", vaja. Evaristo ho explica quan li pregunten pel dictador, i tot i intentar contenir-se, les seves paraules colpegen com martells: "Si no fuera por las sensibilidades familiares, era como para soltar una muy gorda y cerrar el garito. Es que claro, ahora cualquier cosa que digas es delito de oooodio, tenemos las libertades restringidas. ¿Cómo lo llaman? Ah, sí, ahora somos un "estado social y democrático de derecho". Cuantas más palabras tenga el contrato, peor". Per això el gallec d'origen però aguraindarra de cor no necessita gaires paraules per definir un país en el que manen els hereus de Franco o els que tenen por d'aquests descendents, que condemnen contundentment el terrorisme d'ETA (o s'inventen el dels CDR), però mai no han fet el mateix amb els estralls causats pel caudillo: "Parece que les duele el cuerpo al decir que renuncian a sus violentos antecesores. A Fraga nunca le oí decir "condeno el franquismo" o "condeno la violencia venga de donde venga". Todos son herederos unos de otros. ¡Es que es la hostia! Ahora son todos de centro, pero ésos toda la vida han sido fachas. Una cuadrilla de fachas del copón que han ido perfeccionando el sistema"

Evaristo Páramos La Polla Records grup @lapolla records oficial

La Polla Records @lapolla_records_oficial

Evaristo Páramos La Polla Records EL mundo

El Mundo.es

"Atado y bien atado". No era cap broma. Per sort, sempre ens quedarà Evaristo per cantar allò de ¡No somos nada! i aixecar l'ànim: "Somos los nietos de los que perdieron la Guerra Civil"

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat