Enric Calpena és un dels professionals històrics més respectats de TV3. Un periodista de raça i rigor. Una de les seves especialitats és la Història, la memòria. Ho demostra cada cap de setmana a Catalunya Ràdio, al programa 'En Guàrdia'. Un espai que cal escoltar per combatre el desconeixement i, per què no, evitar patir determinats episodis d'amnèsia. El passat ens ha ensenyat coses que una societat intel·ligent no hauria de repetir ni reproduir, que ens hauria de fer millors a tots plegats. Moltes d'elles, relacionades amb la política. Sí, es tracta d'una tasca que malauradament sembla utòpica: només cal veure la deriva i el retrocés que estem vivint en molts àmbits de la nostra societat. 

L'Enric, però, no defalleix. Ni molt menys. Fins i tot quan passeja pels carrers de Barcelona, amb la guàrdia, mai millor dit, abaixada. De cop i volta, caminant pel carrer d'Aribau, en ple Gaixample, ha trobat una banderola reivindicativa a favor dels drets LGTBI+, que pertanyia a un restaurant de la zona. El lema que ha llegit, que volia ser ocurrent, punyent i divertit, però, no li ha fet gens de gràcia

enric calpena tv3

Enric Calpena en la seva època a TV3

tuit Enric Calpena banderola BCN @calpenaenric

El lema de la banderola que no ha agradat gens ni mica Enric Calpena / @calpenaenric

L'esmentat penjoll, amb els colors de la bandera gai, jugava amb tipografies més grans i més petites. L'efecte òptic era provocador: es llegeix "Una Grande Libre", pràcticament el mateix eslògan de l'escut de l'Espanya franquista i el favorito de ultres i feixistes de l'escola vella... i de la nova. El missatge complet ens dona tot el significat: "Por una sexualidad grande diversa y libre". Però el joc de paraules no ha agradat el periodista, molt sensible amb l'embat reaccionari i amb ser frívols amb els seus elements propagandístics. Ha esclatat amb enuig: "M'indigna que hi hagi idiotes que embruten una reivindicació justa amb un lema feixista i fastigós". Un rampell que ha sorprès gran part dels seus lectors a Twitter, que consideraven l'acudit com a una forma de sarcasme i una cleca als intolerants. L'Enric ha mantingut un debat encès amb bona part d'ells. No l'han pogut convèncer, ni molt menys. Amb determinades coses, millor ni jugar ni donar-los ales. Prou mal han fet al llarg de les últimes dècades, i el que n'estan fent avui en dia. 

Escudo Franquista Wikipedia

Escudo Franquista / Wikipedia

Enric Calpena presentando libro ACN

Enric Calpena / ACN

calpena 1

calpena 2

calpena 3

calpena 4

Reaccions a l'enuig d'Enric Calpena / Twitter

Cadascú té la seva forma de lluitar per allò que és just, decent i urgent. No hem d'oblidar, però, que cal anar tots a una. Els enemics ja fan servir aquesta estratègia, i últimament estan guanyant. El gran Calpena, malgrat la vehemència de la crítica, ens ho recorda.