Pot presumir de ser una de les catalanes que primer va ostentar el movedís i ambigu títol de 'reina dels matins' a la televisió. En la primera meitat de la dècada dels 80, entre 1983 i 1984, Televisió Espanyola va comptar amb ella per a presentar el programa Puesta a punto. Eva Nasarre, una jove natural de Lleida, de 22 anys i professora d'aeròbic, sintonitzava amb els espectadors de la Segunda Cadena (La 2) cada matí per animar-los a fer exercici. El format es va convertir ràpidament en tot un èxit. Era el segon amb més audiència de la cadena i, com és evident, la figura de la carismàtica i natural conductora de les activitats esportives al ritme de la música també va gaudir d'esdevenir tota una icona mediàtica.

Eva Nasarre (1983). / YouTube
Eva Nasarre (1983). / YouTube
'Puesta a punto', TVE. / YouTube
'Puesta a punto', TVE. / YouTube

Amb tot, sembla que buscar fama no era pas el seu objectiu, i sobrepassada per la pressió, va acabar per retirar-se de la vida pública ben aviat. No sense deixar una empremta clara en l'imaginari de tota una generació, és clar. És per això que encara avui dia se la recorda, tot i que la seva vida actual, ara que en té 63, és molt diferent. Fa temps que es va fer pública el seu diagnòstic d'una artritis reumatoide greu. Aquesta malaltia degenerativa, que tendeix a provocar dolors greus i un desgast dels ossos, ja fa anys que la va forçar a moure's en una cadira de rodes. I és que, encara que les seves aparicions en els darrers anys han estat molt limitades —bona part com a membre de la Plataforma per la Llei de Dependència de Castella-la Manxa—, sí que es manté activa a les xarxes socials.

Eva Nasarre (2015). / YouTube
Eva Nasarre (2015). / YouTube

Ha estat a través del seu perfil a la plataforma X, l'antic Twitter, que s'ha pronunciat recentment per fer pública la seva indignació per la dificultat que afronten les persones que viuen una situació de dependència similar a la seva quant a poder tenir accés a unes cures dignes. "Acabo el año muy cansada. En cada lucha por unos cuidados dignos se va una energía que necesito mucho para mí por mi situación de enferma crónica, con discapacidad y dependencia. No tengo ninguna esperanza en que los cuidados mejoren. Ninguna", ha escrit en una primera publicació que dista de ser encoratjadora tota i la seva incansable voluntat de lluitar per una millora global. 

En aquesta línia, l'extelevisiva ha volgut agrair personalment el treball de les dones que s'encarreguen de fer la vida més fàcil als malalts tot i la precarietat de les condicions laborals amb què han de conviure: "Gracias a las señoras que limpian y cuidan. A las que limpian escaleras, y a las que limpian culos (así se refieren en tono despectivo a las auxiliares de dependencia). Con salarios bajos y condiciones laborales precarias. Invisibles para muchos. Todo mi respeto para ellas". Després que alguns digitals s'hagin fet ressò del tema assumint altres qüestions sobre el seu estat actual, Nasarre ha trobat adient recalcar què és el que té importància realment: "Voy a repetirlo. Hay precariedad en los cuidados de las personas en situación de dependencia. Salarios bajos para auxiliares que trabajan en residencias y en el servicio de ayuda a domicilio, y empresas que se enriquecen. Esa es la noticia".

La lluita tenaç d'una lluitadora que es declara cansada. El seu, un missatge molt necessari sobre la duresa d'una realitat que, sovint, roman amagada. Bravo.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!