Operación Triunfo és una màquina de crear superestrelles. Des que el 2017 arrenqués la nova generació d'edicions de bracet amb una aposta claríssima pel contingut a les xarxes socials, el fenomen revivia després d'una llarga temporada en guaret. Tot i que en matèria d'audiència i projecció la cosa es va anar desinflant, el format perviu encara aquest 2023 a Prime Video. Lluny de la televisió lineal i amb el precedent d'un OT 2020 que es podria llegir maleït.

La quantitat d'espectadors i les xifres de quota de pantalla no acabaven d'acompanyar tant com en les dues temporades prèvies, però el desastre més gros va ser l'aturada del programa durant dos mesos a causa de la pandèmia de la COVID-19. Amb tot, la realitat és que entre els setze seleccionats al càsting seguia havent-hi veus increïbles. Una de les més potents: la d'Ariadna Tortosa. Natural de Sant Joan Despí, la jove es presentava a la gala 0 amb una versió exquisida de Por la boca vive el pez de Fito & Fitipaldis.

Malauradament, la seva estança a l'acadèmia de Gestmusic no va durar massa. Tot i que partia com una de les favorites, les inseguretats li van jugar més d'una mala passada i va acabar resultant nominada a la Gala 1 del concurs després d'interpretar Good as hell amb Nia Correia, la guanyadora de l'edició. En el duel final per convertir-se en l'expulsat, Ariadna apostava per You know I'm no good d'Amy Winehouse. Una interpretació brillant que, per desgràcia, no li va ser suficient per derrotar el seu company Nick. Catorze dies després de començar l'aventura, la catalana feia les maletes i era la primera a marxar cap a casa.

Ariadna Tortosa a 'OT 2020'. / YouTube
Ariadna Tortosa a 'OT 2020'. / YouTube

En qualsevol cas, si algú pensava que això va ser motiu per estar trista i no treballar en música, està equivocat. Almenys així es percebia des de fora, ja que el seu primer 'single', Al santo equivocado, va funcionar molt bé i, fins i tot, va publicar un disc que portava per nom que pasa? Però, va ser el passat 1 de desembre que Tortosa va tornar a escena després de dos anys desapareguda de la indústria i les xarxes socials. Amb un vídeo de més de 4 minuts al seu perfil de TikTok i la descripció "he vuelto", confessava el calvari personal que ha viscut en els últims temps. "Fingir que no ha pasado absolutamente nada y volver de la nada es un poco raro", exposa, afegint que tampoc mai no es va sentir preparada per concursar a OT perquè venia d'una etapa en què tenia molts "cambios de humor, era muy inestable, tenía ataques de ansiedad". "Me sentía muy pequeña, sentía que no era suficiente y acabó todo siendo un bucle horrible", afegia.

@ariadnatortosa_

he vuelto

♬ sonido original - Ariadna Tortosa

Va ser arran d'aquest bucle en què estava immersa que va acabar sentint la síndrome de l'impostor —un fenomen psicològic en què algú se sent menys capaç de fer alguna cosa—, alhora es va veure incapacitada per treballar en una gira posterior al llançament del disc. "Me pasaba el día de fiesta bebiendo muchísimo. Llorando todo el tiempo, con ataques de pánico", explica. Admet que va ser aleshores quan va decidir retirar-se de l'escena una temporada, deixar Madrid i tornar a casa, a Barcelona. En començar a fer teràpia per cuidar d'ella mateixa li van diagnosticar Trastorn Límit de la Personalitat (TLP) i va començar a prendre medicació per tractar-se i poder, sense pressa, tornar a treballar.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ariadna (@ariadnatortosa_)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ariadna (@ariadnatortosa_)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ariadna (@ariadnatortosa_)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ariadna (@ariadnatortosa_)

"Obligarme un poco a ser sincera y dejar de tener miedo a subir cosas (...). Me merezco ser feliz, sacar mi disco y estar orgullosa de lo que hago". Aquest era el seu objectiu. Dit i fet. El pròxim 8 de desembre publicarà una nova cançó. Des d'EN Blau, li desitgem sort i encerts en aquesta etapa.