MasterChef s'ha consolidat com un dels espais televisius més vistos del nostre país, amb audiències milionàries tant en la seva edició d'anònims com en la júnior. Tanmateix, és l'edició celebrity la que desperta més expectació i polèmica, en reunir cada any a rostres coneguts rere els fogons. En aquest context ha sortit a la llum un presumpte engany relacionat amb Tamara Falcó, guanyadora de la tercera edició celebrity fa ja sis anys.
El presumpte engany de Tamara Falcó
La primera pista del desacord entre la realitat i el que es va mostrar en televisió la va donar Violeta Mangriñán, influencer valenciana amb més de 2,4 milions de seguidors a Instagram. Violeta i la seva parella, Fabio Colloricchio, van participar en el càsting de la vuitena edició celebrity, on van ser finalment rebutjats. En les seves declaracions públiques la creadora de contingut va assegurar que, durant la prova, li van comentar que Tamara havia accedit al concurs sense saber cuinar ni tan sols un ou ferrat i, tot i això, va resultar vencedora. Aquest comentari va despertar de nou l'atenció de l'audiència sobre aquella polèmica victòria.
El suposat "engany" resideix que la producció hauria maquillat les habilitats culinàries de Tamara Falcó per afavorir la seva candidatura. Segons fonts internes, l'organització del programa va decidir potenciar l'atractiu televisiu de l'audició celebrity a costa de la imparcialitat. La notícia ha revifat el debat sobre el paper que juguen el cognom i la popularitat a l'hora d'obrir-se pas en un format que presumeix d'objectivitat i rigor gastronòmic.
Durant l'emissió d'aquella edició, Tamara Falcó va conquerir al jurat amb elaboracions vistoses i sabor equilibrat, encara que no van faltar crítiques entre l'audiència especialitzada. Amb el pas del temps, el secret va sortir a la llum quan aspirants posteriors, com Violeta, han denunciat que l'aristòcrata va comptar amb cert "tracte de favor" des de l'inici. Això explicaria per què la seva trajectòria en el concurs va resultar tan còmoda, sense passar per proves eliminatòries especialment exigents.
Reaccions oposades
La revelació ha provocat reaccions oposades. D'una banda, seguidors de Tamara defensen que una edició celebrity hauria de prioritzar l'entreteniment i la notorietat dels participants sobre la destresa tècnica. Per a ells, la competició era un vehicle de visibilitat i no un certamen culinari a l'ús. En canvi, cuiners professionals i antics concursants insisteixen en la necessitat de credibilitat: si un celebrity xou presumeix de concurs gastronòmic, els criteris de selecció i avaluació han de ser transparents.
Per la seva part, RTVE, productora de MasterChef, ha emès un comunicat escarit: nega categòricament qualsevol manipulació en el procés de selecció i recorda que el programa compta amb proves cegues de sabor i valoració tècnica. No obstant això, l'escàndol ha posat en dubte la versió oficial i ha revifat les veus crítiques que reivindiquen un reality més honest. En última instància, aquest escàndol obre un debat sobre el veritable propòsit de MasterChef Celebrity: és un concurs gastronòmic o un xou d'entreteniment amb tocs culinaris? Per a Tamara Falcó, el seu triomf va passar a formar part de la seva biografia pública, però ara queda entelat per sospites de favoritisme.