El primer debat electoral televisat de les eleccions del 14-F va tenir una polèmica lingüística lamentable. TVE va posar un presentador no catalanoparlant, Xabier Fortes, tot i que tres candidats van advertir que preferien debatre en català. Aquesta qüestió es va convertir en un problema absurd. Mai s'ha qüestionat que a TV3 candidats del PP o Cs debatin en castellà. Inés Arrimadas se n'ha fet un tip. Es fa el debat bilingüe i llestos. Només hi ha conflicte quan hi ha català. TVE volia evitar-se la traducció simultània en l'emissió per a tota Espanya. No va interessar gens.

debat TVE ok

Debat TVE

 -Audiència del debat a Espanya pel Canal 24 horas: 0,8% i 150 mil espectadors a tot l'Estat. Desinterès total.

-Audiència del debat a Catalunya per La 1 de TVE: 9,8%, 221 mil espectadors catalans, tercera opció d ela nit

xabier fortes, TVE

Xabier Fortes, TVE

El programa  va durar dues hores i quart i va ser un orgue de gats entre partits extraparlamentaris, altres sense opcions de tenir un sol diputat o el presentador sense entendre el català. Per postres un detall estrany de realització. Quan punxaven els 9 candidats, la casualitat, la mala llet o la desídia va voler que les tres úniques dones (Albiach, Chacón i Borràs) apareguessin totes a la part inferior. Lleig:

debat TVE

Les tres candidates avall, TVE

La CUP no va enviar-hi la cap de llista  Dolors Sabater, segons els assemblearis perquè fan torns. El programa ensenya les altres tres dones a sota, molt mala idea. Tothom estava sensible, fins el punt que algun espectador creu que el moderador gallec, Fortes, tutejava només les dones:

Un debat ple de polèmiques lingüístiques, sexistes i de mala tria del moderador. A Catalunya va tenir menys audiència que Paquirrín a Telecinco (12,5%) o que el culebrot turc d'Antena 3 (11,1%). Va superar, però, Batalla monumental de TV3 (9,1%). La batalla a TVE va ser una altra: la de parlar català.