Embolica que fa fort. L'espanyolisme segueix entestat en l'espiral de mentides, intoxicació i atacs lamentables contra el català. Un hàbit en què Ciutadans hi té una traça inversament proporcional a la seva representació als parlaments i institucions de Catalunya i de l'Estat espanyol. Són especialistes en la difamació, la calúmnia i la fantasia més perversa, no és cap novetat. El seu darrer èxit ha estat el que ha passat a l'escola Turó del Drac de Canet de Mar, en què han aconseguit que els tribunals posin cap per avall el model d'ensenyament del país i la immersió lingüística. Un episodi que va acabar amb allò de "los catalanes amenazan a un niño de 5 años", i tal. Doncs bé, hem començat el 2022 i han trigat 9 dies a tornar a fer de les seves. A la diana, TV3 i un concurs blanc immaculat, l'Atrapa'm si pots. Les víctimes, els castellanoparlants i, de passada, criatures de curta edat que participaven en el joc televisiu dirigit per Espartac Peran i presentat per Llucià Ferrer. Una història per no dormir.

Aquests dies el concurs està oferint una sèrie de capítols especials amb els nens com a protagonistes. Un clàssic d'aquesta mena de formats quan arriben dates assenyalades i familiars. La mecànica és la mateixa, només canvia l'edat, la desimboltura i la innocència dels participants. Aquest últim aspecte és sobre el que gira la denúncia de Jesús Martín, regidor de Ciutadans a l'Hospitalet de Llobregat. Ell no en té cap, i juga amb la dels petits que van a la tele per fer mal. Una absurditat amb mala bava com poques. Tot comença amb la pregunta del presentador: "De quin cereal està feta la pasta més tradicional a Itàlia?". Sí, segurament estiguin pensant que com és possible que a partir d'aquí algú armi un bon sidral. Però el partit taronja és així. Són capaços d'això i de molt més. Més val que estiguin ben asseguts a la cadira perquè poden caure de la impressió.

Jesús Martín concejal de Ciudadanos Twitter

Jesús Martín, regidor de Ciutadans a l'Hospitalet de Llobregat / Twitter

Llucià Ferrer en un Atrapa'm si pots con niños TV3

Llucià Ferrer amb els nens que participen a l''Atrapa'm si pots' / TV3

Va, ara que han tingut una mica de temps per pensar la resposta correcta, què creuen que serà: Civada? Sègol? Espelta? Potser arrós, mill, sèsam? No. És una mica més corrent que tot això, el blat. Llàstima que la nena que havia de respondre no trobés la paraula al seu vocabulari. I amb la seva innocència, que torna a aparèixer, va demanar a Ferrer si podia provar amb el mot castellà. Mira que és estrany, tenint en compte l'opressió idiomàtica i l'aniquilació del castellà en infants en edat escolar. En Llucià va haver de dir-li que no, és clar. Segur que l'hauria encertat, però resulta que el programa és en català. "Trigo", va dir. Sí, i en anglès wheat, i en alemany weizen, en xinès xiǎomài, en euskera garia i en rus pshenitsa. Però buscaven blat, fi de la història. Doncs bé: què ha fet l'amic Martín, de Ciutadans? Escriure aquesta bajanada: "Prohibido responder en castellano en TV3. Ni para decir 'trigo'". I s'ha quedat tan tranquil. Abans que l'esborri, hem capturat el tuit. L'ocasió s'ho mereix.

Jesús Martín de Ciudadanos contra concurso TV3 por castellano TV3

Jesús Martín de Ciutadans contra l''Atrapa'm si pots' / TV3

No cal dir que la maniobra del regidor espanyolista​ no ha passat desapercebuda, i acumula clatellot rere clatellot entre aquells que l'han vist a Twitter. Alguns són per emmarcar: per exemple, la del guionista, escriptor i divulgador lingüístic Enric Gomà, que ho resumeix perfectament. "Provi-ho en un concurs en castellà de TVE, Antena3 o Telecinco: —¿Lo puedo decir en catalán? Blat. Després m'ho explica". Per exemple, a Pasapalabra, com diu un altre usuari. Ehem.

Llucià Ferrer dedo TV3

Llucià Ferrer fent un gest força significatiu / TV3

Qui no té feina el gat pentina. Apliqui's la dita, estimat "ofendito" del castellà.