Una de les notícies de la setmana va ser l'estrena de la princesa Elionor el dia del seu 13è aniversari. L'hereva va pronunciar unes paraules en públic per primer cop a l'institut Cervantes, en el qual se la va veure llegint amb claredat i contundència el primer article de la Constitució. La nena va reivindicar el paper de la monarquia alhora que feia una crida pel futur de la Institució: és petita encara, però ja ha emprès el camí d'aprenentatge cap a la futura coronació com a Reina. Molts han volgut opinar sobre com ho va fer, i l'opinió generalitzada l'ha aplaudit sincerament. Calmada, mirant a càmera i llegint millor que Felip i Joan Carles I

Ara bé, no tothom té la Princesa en bona consideració. És el cas de Cayo Lara, l'excoordinador federal d'Izquierda Unida. La Sexta Noche l'ha tingut com a convidat, un espai en el qual ha evidenciat què pensa sobre el futur de la monarquia.

Primer de tot, ha volgut deixar clar que considera que és un error que el CIS ja no pregunti sobre el futur de la Casa Reial. Vol la gent que seguim vivint sota una monarquia democràtica o prefereixen canviar a una República? "La gent ha d'opinar al respecte. I, a més a més, algun dia s'hauria de fer una consulta o un referèndum per veure què vol la gent. I no ens hem d'alarmar".

cayo lara elionor 3  la sexta

La Sexta

De fet, va confessar que va tenir una conversa amb el rei Joan Carles que va demostrar-li que d'ells no sortirà plantejar-s'ho: "Li vaig preguntar què faria un cop abdiqués, si tenia pensat convocar un referèndum per preguntar al poble si volien que Felip heredés el tron, ja que seria l'única manera de poder dir que el fill és rei perquè té legitimitat per fer-ho perquè el poble ho vol. Què em va contestar? Que entén el dret a ser republicà, però que no podia plantejar-se aquest escenari perquè ell era monàrquic".

Va ser aquí quan Lara es va deixar anar, posicionant-se clarament i menyspreant la princesa Elionor: "Jo és que no entenc el dret de sang. No entenc que la chiquita aquesta que surt en pantalla (referint-se a Elionor) ja hagi heretat un Estat. No entenc que totes les chiquitas i chiquitos del país no tinguin opció a ostentar, algun dia, la suprema autoritat de l'Estat en ser escollits democràticament. La monarquia és una antigalla que grinyola i no només a l'esquerra, sinó a molts sectors demòcrates. Espero no morir sense veure un referèndum en el qual el poble opini. Per una altra banda, cal dir que tampoc no és normal que el Rei tingui impunitat. Tots els ciutadans hem de ser iguals davant la llei i ni el Rei pot tenir cap privilegi".

cayo lara elionor 2  la sexta

Fes clic a la imatge per veure el vídeo / La Sexta

Que es referís a la Princesa com "chiquita" i fent servir aquest to despectiu no va fer gens de gràcia a la xarxa, i les crítiques i insults van multiplicar-se ràpidament. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat