Potser el nom de Martín Varsavsky no és gaire popular entre la majoria dels ciutadans de l'estat espanyol. Tampoc es castiguin, no passa res. Ara el coneixeran una mica més. L'home, argentí de naixement i orgullós posseïdor d'un DNI espanyol, és un dels homes més poderosos de l'emprenedoria de les telecomunicacions. Un magnat i multimilionari que va crear Jazztel, una de les seves companyies més cèlebres, per exemple. Varsavsky ha parit fins a cinc companyies que s'anomenen 'unicorns': és a dir, que van superar el valor de 1.000 milions de dòlars. Bravo per ell. Viu des de fa anys a Menorca, després de dècades a Madrid. Un paradís incomplet, segons l'empresari, incòmode amb una petita particularitat ben tossuda dels ciutadans de les Illes: que parlen català. No només això, també l'ensenyen a l'escola. Inaudit, oi? El més sorprenent de tot és el motiu que ha trobat per criticar l'ensenyament en català: que no hi ha escoles públiques que ensenyin en anglès per als fills dels seus amics.
In the island of Menorca, there is not a single public school in which more than 5% of the school time is in English. Basically it is all Catalan with one hour of English and one in Spanish per week.
— Martin Varsavsky (@martinvars) 22 de febrero de 2020
En promedio la gente que habla bien inglés gana más dinero. No enseñar muy bien inglés en las escuelas públicas es hacer que los niños de familias más adineradas tengan ventaja en la vida. Ellos tienen tutores o van a colegios privados.
— Martin Varsavsky (@martinvars) 22 de febrero de 2020
Aquí hay una solución https://t.co/LjnuZqDuy6
— Martin Varsavsky (@martinvars) 22 de febrero de 2020
Martin Varsavsky Emprendedores.com
Martín s'ha ficat en un jardí important. Ell volia millorar el nivell de l'anglès a les escoles públiques, sí, però se li ha vist el llautó. Com? Amb frases d'insuportable tuf unionista: "Tot en català menys una hora a la setmana d'anglès i una altra d'espanyol". El català és dolent, dolent, dolent. De fet, impedeix que s'ensenyin llengües molt més rendibles: "La gente que habla bien inglés gana más dinero". I què proposa el visionari argentí? Emular el programa d'ensenyament de la seva enyorada Comunitat de Madrid. Un programa bilingüe en castellà i anglès que "mola" molt, però que té un petit inconvenient: que es duu a terme en una comunitat monolingüe. És clar, a Madrid no perden el temps amb xorrades del català, que no serveix per a res i que ens fa brètols, pobres i 'rurals'. Tots sabem que sí, que Madrid és Oxford, i que qualsevol taxista de Chamberí et parla amb perfecte accent de gentleman. Tot gràcies al seu model lingüístic. En Martín ha rebut de valent a les xarxes socials, com per exemple per part d'Antonio Baños. De res han servit les rectificacions posteriors a copsar l'enrenou que havia provocat.
Un tuit de Varsavsky sobre los idiomas en los colegios de Menorca desata la polémica. Lo absurdo es que lo que yo criticaba es que no enseñaran más inglés no que enseñaran catalán lengua indispensable en Menorca. https://t.co/KdJihFWCfI
— Martin Varsavsky (@martinvars) 24 de febrero de 2020
Youtube
Ai, pobres
— Antonio Baños (@antoniobanos_) 24 de febrero de 2020
Hay que joderse. Van a vivir a Menorca y les hablan en menorquín.
— ĴƱSᎾMƐ (@jusome) 24 de febrero de 2020
I do? On creu que viu?
— Claudi Viladecans (@cbgviladecans) 24 de febrero de 2020
Maybe the same in England, all the schools are in..... And it, s impossible to find a públic school that teach arabic leanguage. And in France...
— Tess (@Teresaka3) 24 de febrero de 2020
El pensament colonial del supremacisme blanc, mascle i neoliberal.
Me pasa lo mismo en Inglaterra, el 0% de las escuelas ofrecen catalán. Donde hay una pública q hablen catalán!!!!! pic.twitter.com/rRZncJS436
— calorpolar (@polaroit) 23 de febrero de 2020
La gente que habla más de una lengua tiene más posibilidades de encontrar trabajo. Also if you are going to live in another country is, at least, polite to learn their language.
— nestorMart🥄 (@nestormarts) 23 de febrero de 2020
1) La visión mercantilista de la escuela no mejora la calidad educativa, solo sirve para tender a su privatización.
— Miguel Morard (@Miguel_MoPe) 23 de febrero de 2020
2) Está en Mallorca, lo mínimo es aprender su idioma y su cultura.
3) Si no le gusta vayase a vivir dónde se habla inglés, si es muy simple.
En toda España, donde no se enseña catalán, el nivel inglés es muy malo. No es un problema de Mallorca ni del catalán, como es obvio.
— Jan Roku (@IHaveAPosition) 23 de febrero de 2020
Que Menorca i les Illes són un paradís de natura, entorn i tradicions envejables, sobretot si vius com un multimilionari, no ho discutirem. Que precisament per la teva posició social pensis que pots pontificar sobre l'ensenyament de la terra que t'acull, això ja és més trist. I que acabis comprant el discurs de menyspreu espanyolista contra les llengües pròpies del país et deixa amb el cul a l'aire. Serà un crac creant empreses d'èxit, però de sensibilitat i respecte va més justet. Només li falta insultar Miquel Montoro, la nova moda ultra.