Sonava el nom del grup Siderland en el transcurs del Benidorm Fest 2023 per ser els pròxims capdavanters d'una llengua cooficial de l'Estat al Festival de la Cançó d'Eurovisió després que les Tanxugueiras no tinguessin la sort esperada en el 2022 amb Terra, la seva proposta en gallec. Desgraciadament, el tema Que esclati tot tampoc no va tenir el recorregut esperat en una preselecció que acabaria guanyant l'Eaea de Blanca Paloma i es va conformar amb el sisè lloc de la segona semifinal. Ara bé, que la formació composta per Uri Plana, Andreu Manyós i Albert Sort arribés fins al certamen tampoc hauria significat la primera vegada que un artista feia sonar el català a les pantalles de tot Europa. Aquí recordem 5 cançons que ja es van encarregar de fer-ho en el passat.

🔴 Eurovisió 2023, DIRECTE | Última hora de la Gran Final i Blanca Paloma
 

🌟 Eurovisió 2023: horari de les semifinals i final, cançons, on veure i favorits de les apostes
 

▶️ Classificats d'Eurovisió 2023: consulta la llista completa amb les 26 cançons de la Gran Final
 

Quan el català sí que anava a Eurovisió: 5 cançons que el van fer sonar al festival

Que el català arribés fins al concurs de cançons tampoc va ser tasca fàcil. De fet, l'icònic La, la, la de Massiel que li va aconseguir el primer or a Espanya el 1968, anava a ser interpretat en un inici per Joan Manuel Serrat, però quan l'artista va reclamar cantar la cançó en català sobre el Royal Albert Hall, la sol·licitud va ser rebutjada i a tan sols nou dies es va optar per la madrilenya com a alternativa. Va ser en la dècada dels 2000 quan la llengua catalana va viure la seva particular edat d'or al festival de cançons gràcies al debut d'Andorra. El Principat va participar ininterrompudament des del 2004 i fins a la seva retirada el 2010 i sempre ho va fer amb cançons en català, a excepció de la candidatura de la 'triunfita' Gisela el 2008 amb el tema en anglès Casanova en el qual només es podia sentir la frase Vull escortar que el teu m'estimes en la seva llengua materna.

 

@elnacionalcat

🎤🔵 Un dels noms que sonava fort per respresentar Espanya al festival d'Eurovisió d'enguany era Siderland. Encara que no va triumfar finalment i aquest grup hagués estat capdavanter en representar l'Estat amb una llengua cooficial, no seria la primera cançó en català que hauria passat per certamen. 🎶 Recordem 5 cançons en català que van omplir els escenaris d'Eurovisió! 📹 @adrixnmonterrubio 🔗 Més informació a la secció EnBlau a ElNacional.cat! #elnacionalcat #eurovisio #eurovision2023 #eurovisio2023 #blancapaloma #catala #catalunya #tiktokcatala #contingutencatala

♬ sonido original El Nacional.cat

 

🎶 5 candidatures d'Eurovisió 2023 que són carn de mem: llenceria i el fantasma d'Edgar Allan Poe
 

1. Marta Roure - 'Jugarem a estimar-nos' (2004)

La televisió andorrana va col·laborar amb TV3 en l'organització d'una preselecció que va portar per nom 12 punts i de la qual va sortir triomfadora Marta Roure amb la cançó Jugarem a estimar-nos. El tema, compost pel barceloní Jofre Bardagí, no va aconseguir el passi a la final i va acabar al 18è lloc de la semifinal celebrada a Istanbul, però el que ostentarà per sempre és el títol de la primera cantant de la història en fer sonar el català sobre l'escenari d'Eurovisió.

2. Marian van de Wal - 'La mirada interior' (2005)

Amb la composició de Daniel Garay, Rafael Fernández i l'habitual del festival Rafael Artesero, La mirada interior va ser la cançó elegida en l'Eurocàsting organitzat per la RTVA el 2005. La intèrpret va ser Marian van de Wal, neerlandesa que en aquell temps residia al Principat amb el seu marit on regentava un petit local hoteler. Entre les seves coristes va comptar amb l'eurovisiva Anabel Conde, segona per Espanya el 1995 amb la cançó Vuelve conmigo. A Marian, per desgràcia, no li va anar tan bé i va acabar al 23è lloc de la semifinal.

3. Jenny - 'Sense tu' (2006)

Jennifer Serrano, coneguda simplement com a Jenny, és originària de Mieres, encara que es va formar en música a l'escola de doblatge Helen Rowson de Barcelona. Sense un gran bagatge professional ni una trajectòria en la indústria musical excessivament dilatada, l'asturiana es va presentar al càsting organitzat per la RTVA per representar Andorra, el seu país de residència. La cançó Sense tu, també composta per Rafael Artesero, li va valer el triomf. Malgrat tot, i per no fallar a les tradicions, la candidatura andorrana no només no es va classificar per a la final (23a en la semifinal), sinó que va quedar a l'últim lloc.

🎤 7 artistes que no sabies que van passar per Eurovisió abans de convertir-se en estrelles mundials
 

4. Anonymous - 'Salvem el món' (2007)

La primera proposta andorrana que no va ser una dona solista va ser la d'Anonymous el 2007. Amb caires 'pop punk', la banda liderada per N!ki va portar fins a l'escenari de Hèlsinki la cançó Salvem el món, un tema amb tornada en anglès que remarcava la decepció amb un planeta en perill en el qual ningú no fa res per resoldre la situació. Malgrat partir com a favorits, el grup tampoc no va aconseguir el passi a la Gran Final, però van quedar al 12è lloc de la semifinal amb 80 punts, sent aquest el millor resultat d'Andorra al festival.

5. Susanne Georgi - 'La teva decisió (get a life)' (2009)

Tanquem llista amb qui continua sent fins al dia d'avui l'última participació d'Andorra en el certamen. En la línia de les dues anteriors candidatures del Principat, la danesa Susanne Georgi va optar per combinar anglès i català en La teva decisió (get a life) ("busca't una vida", en català) el tema que va interpretar a Moscou 2009. La cançó va competir en la primera semifinal i només va obtenir un total de 8 punts, va quedar en 15è lloc i va tancar marcador sense passi a la final.

Tot el que s'esmenta prèviament ens remet que Andorra ha participat sis vegades en el concurs, però mai no ha arribat a classificar-se a la Gran Final sense cap opció al micròfon de vidre. El 2010, la RTVA es va inscriure per continuar amb la seva participació en el festival, però finalment va acabar per retirar-se al·legant dificultats econòmiques a la televisió pública. Des d'aleshores, i malgrat que el Principat continua formant part de la Unió Europea de Radiodifusió (UER), no hi ha previsió que torni al concurs en els anys venidors. Fins aquí Andorra a Eurovisió i, ara per ara, fins aquí el català.