Alerta vermella a betevé, escrit en minúscula per diferenciar-se de l'antiga BTV. La crisi a la TV pública de l'Ajuntament de Barcelona ha esclatat de manera definitiva. Tot el gremi era coneixedor que els salaris del personal eren molt elevats, especialment a partir de la sentència que va donar la raó als treballadors per equiparar-los amb empleats públics de l'Ajuntament. 

Hores d'ara hi havia redactors que van passar a cobrar gairebé 3000 euros. El servei es menja les estovalles: tota la partida pressupostària de la cadena anava destinada a pagar el salari dels 250 treballadors. Les audiències eren properes a l'1%. Insostenible. La pandèmia ha reduït la publicitat i això ha fet que no hi hagi diners per fer programes.

El director, recentment renovat en el càrrec, Sergi Vicente, ha explotat.

Sergi Vicente ACN  

Sergi Vicente, ACN

Per una vegada no es tracta d'una filtració interessada sinó que és el mateix director de la cadena qui denuncia la situació alarmant que viu betevé i quines mesures dràstiques ha començat a prendre: acomiadar personal. Com que fer fora treballadors és car, de moments són 9 persones. Aquestes són les paraules literals de Sergi Vicente:“Estem en situació crítica. Hem activat un pla de xoc per garantir un projecte sostenible i competitiu per a betevé”.

CARTA OBERTA DE SERGI VICENTE

"La situació econòmica de betevé és crítica. Tenim un dèficit econòmic enorme, que no para de créixer, i el qual hem d’aturar de forma immediata. Per fer-hi front, hem activat un pla de xoc per garantir un projecte sostenible i competitiu per a betevé i revertir una situació que ens podria portar a la fallida.

Avui hem pres la decisió de prescindir de 9 persones de l’equip de 247 professionals que forma la nostra plantilla. És una decisió dura i difícil per a un mitjà com el nostre, però, si no ho fèiem, les conseqüències en un futur és probable que siguin molt pitjors. Som conscients que és una decisió que fa mal. Hem volgut actuar amb responsabilitat de gestió i amb determinació pel bé de la majoria de treballadors i del futur de betevé. 

Aquest migdia m’he reunit amb el Comitè d’Empresa i els treballadors per exposar-los aquesta informació sobre la nostra delicada situació, la qual ja coneixien amb anterioritat perquè així ho he anat explicant internament i públicament en declaracions en mitjans de comunicació. He demanat responsabilitat a tothom per sortir d’aquest pou sense fons en el que ens trobem actualment, i he exposat que aquesta serà la primera mesura d’altres que vindran en el futur. També he comunicat que em baixo el sou un 5%"

ada colau efe

Ada Colau, actual responsable política de betevé, EFE

Sergi Vicente dona xifres per entendre la dimensió del drama, que ha heretat Ada Colau i que no ha sabut, volgut o pogut arreglar l'alcaldessa. En temps de necessitats a Barcelona, tots els diners de betevé se'ls emporten els 250 empleats, però no poden fer tele perquè no hi ha diners pel que no són salaris.

Penós i culpa de tots els que han permès podrir-se la cadena des dels temps de Manuel Huerga, Ricard Domingo o Àngel Casas. 

Segueix Sergi Viente:

"El 75% del pressupost a personal i el 8,89% a programació. La nostra partida de personal ha passat de representar un 57,5% del pressupost l’any 2019 a un 74,8% l’any 2021, un augment que, en xifres absolutes, representa passar de 9,4 milions a 13,5 milions d’euros. Aquest 74% no ens deixa marge per fer televisió al nivell que necessitem i que se’ns exigeix. Aquest 2021, podem dedicar a programació un 8,9% del pressupost total de betevé (1,6 milions d’euros). 

L’Ajuntament de Barcelona, a banda de les aportacions ordinàries, n’ha fet d’extraordinàries, com una de 10 milions d’euros l’any 2020, i en farà una altra d’un milió d’euros aproximadament aquest 2021. Però ens han fet saber que no ens pot estar rescatant constantment i que hem de reduir el dèficit de forma immediata. 

Deixar passar el temps o mirar cap a una altra banda ara seria un acte d’inconsciència que no vull ni puc assumir com a director".

Signat: Sergi Vicente, director de betevé

Vicente és excorresponsal de TV3 a la Xina i director de betevé des de gener de 2015.