9 minuts de programa, primera intervenció de Beatriz Talegón al Preguntes Freqüents i la madrilenya provoca l'ovació espontània del públic assegut a la grada del plató de TV3. Algú podria pensar que era una de les convidades del programa (que s'ho mereixeria també), però no. La directora d'opinió de Diario 16 i columnista d'El Nacional.cat anava com a periodista i opinadora. Un paper secundari, podríem dir, però que es va convertir en principal per la contundència i el contingut del missatge. I el públic va premiar la valentia d'una madrilenya que no compra les tesis del centralisme espanyol​. 

Cristina Puig enquesta FAQS TV3

Cristina Puig TV3

Què va fer Talegón que provocava la reacció dels allà presents? Ni més ni menys que participar de l'enquesta del programa de Cristina Puig, en la que oferien 4 opcions sobre els possibles resultats de la taula de diàleg entre Catalunya i Espanya. Les alternatives, diàfanes: referèndum, Estatut, peix al cove o res de res. Aquí és podia triar entre desitjos o vaticinis basats en la racionalitat. Però la seva gran virtut va ser ajuntar-ho tot en un de sol: un desig amb fonaments insuperables. Beatriz Talegón: "De este encuentro lo que va a salir de entrada es destapar a la derecha española que ha estado bloqueando continuamente el diálogo. Le echaban la culpa a los indepes y está quedando en evidencia que son ellos los que se revuelven y se encabritan por el diálogo." Primera cleca, per posar-nos en situació. La segona és la que envia a la lona l'unionisme i esperona l'independentisme: "Ojalá que la primera opción fuera la posible. Que se haga un referéndum acordado y que la gente por fin pueda expresarse sin ir a la cárcel, sin que les peguen y sin hacer el ridículo como ha hecho España".

La força i claredat del discurs va ser tal que es va fer un silenci momentani, ple de respecte i admiració. I algú no es va poder contenir i va picar les mans. I un altre. I un altre. I les dues grades aplaudien unes paraules que representen milions a casa nostra. L'ultra Israel García Juez cremava per dins. 

 

Bea Talegón FAQS 2 TV3

Beatriz Talegón TV3

aplaudiments FAQS TV3

FAQS TV3

En un moment de dificultats i manca d'enteniment entre les forces indepes, Talegón va fer de pegament d'un sentiment compartit. I s'agraeix, i tant que sí. Per cert, que els espectadors i la xarxa no són tan optimistes. un 81% diu que d'aquí no en sortirà res. El referèndum, un 6%.