Alerta: Les dretes espanyoles han recuperat un macabre passatemps. El de ressuscitar el terrorisme d'ETA. La publicació de les actes de les negociacions del govern Zapatero amb la banda terrorista ha excitat i molt l'unionisme, i entestant-se en exhumar un cadàver (no pas el de Franco, és clar) que una gran majoria de la societat s'ha esforçat en oblidar. La carta d'ETA torna a la primera línia del debat públic gràcies, com si no, de la dreta espanyola, que segons el periodista Antón Losada és la maniobra de distracció per no assumir la seva derrota a les urnes el 28-A: "La palabra de ETA es ahora la palabra de Dios"

El gallec, amb un enorme canó com a escenari, només ha necessitat 30 segons per argumentar amb contundència sobre les tècniques de reanimació que s'estan utilitzant amb les cendres de la banda armada. I és que tot es redueix a la retòrica habitual dels campions de l'espanyolisme: "El independentismo es el demonio, Esquerra no es de fiar y por supuesto, se resucita a ETA". Aquest marc mental és el mateix que ens presenta a Albert Rivera com "el hombre liberal, de centro y reformista con el que todos deberíamos pactar", tot i la seva actitud fatxenda, provocadora i gens conciliadora a Altsasu, Errenteria o Ugao. "Esto es lo que hay, a ver si lo vamos asumiendo", acaba Losada amb ironia i retranca.

albert rivera ugao miraballes llaç groc efe

EFE

Per suposat que les paraules del periodista han indignat els seguidors dels Losantos, Herreras i la resta de superherois de la unitat d'Espanya.

Les ferides del terrorisme, que tants esforços, drames i sense sentits han provocat durant dècades, tornen a convertir-se en la munició dels derrotats a les urnes per intentar subvertir el mandat popular. Tot s'hi val per recuperar el poder, fins i tot rendibilitzar el dolor. El propi, però també l'aliè.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat