No hi ha res més transversal, representatiu i icònic de TV3 que l'espai d'El temps. TV3 ha celebrat 40 anys i ningú va pensar a recuperar una figura històrica: la primera meteoròloga de la cadena: l'Anna Rius. La Gala dels 40 anys ha estat rebentada per tenir tants forats un formatge emmental. La llista d'absències inexplicables no s'acabarà mai: Puyal, Mikimoto, Jordi González, Cristina Fabregat (primera persona en sortir en les emissions regulars) Tricicle, La Trinca, Tatxo Benet, Pilar Rahola, Dagoll Dagom, Roger de Gràcia... o l'Anna Rius.

Anna Rius anys 90 TV3
Anna Rius anys 90 TV3

Va ser un moment culminant de TV3, any 1990 aproximadament, per primera vegada una dona feia el temps. Antoni Castejón ja era mort i a TV3 hi havia tres famosíssims homes dels temps: Alfred Rodríguez Picó, Tomàs Molina, Francesc Mauri i una dona, l'Anna Rius. L'ha recordat Mauri en un tuit pel dia mundial dels Homes i Dones del temps, cada 5 de febrer, amb un frame del programa Mikimoto Club (Mikimoto, un altre oblidat de la Gala):

Anna Rius al Mikimoto Club TV3
Anna Rius al Mikimoto Club TV3
Picó, Mauri, Molina i Rius, TV3
Picó, Mauri, Molina i Rius, TV3

Mauri ha recuperat la imatge de tots quatre pioners, successors de Castejón, per recordar que el seu referent era el Picó: "Dia mundial dels homes i dones del temps! És de justícia reconèixer els mestres que a tots ens han emmirallat. En el cas meu va ser l'Alfred Rodríguez Picó. Gràcies a ell soc en aquesta casa des del 1985. Per molts anys, mestre i gràcies!". Picó encara ara fa d'home del temps però a El Nacional amb Xavi Freixes, Mauri i Molina es reparteixen els TN Migdia i Vespre. I Anna Rius? Tothom la recorda perquè tenia problemes a l'hora de comunicar. Sovint semblava nerviosa, tensa, i s'encallava. Feia patir. Però serà recordada com un símbol. Ara és cap de l'Equip de Serveis Climàtics del Servei Meteorològic de Catalunya. L'últim cop que va sortir a TV3 no va ser per la Gala dels 40 anys, malauradament, sinó a Els matins de l'època de Carles Costa:

Anna Rius TV3
Anna Rius TV3

Aquell dia va explicar per què ja no treballa donant la cara a TV3 tot i seguir amb la seva passió, la meteorologia, "Quan se'm va posar davant l'oportunitat de treballar del que m'agrada i engegant un projecte nou, em vaig engrescar però la fama em va pesar. La popularitat a mi no m'agrada gaire. És una cosa que no va amb mi". Ser meteoròleg de la tele i no voler ser famós és com voler fer una truita sense trencar els ous. Impossible. Al final tots contents, Rius fora d'antena però fent el temps per la Generalitat i les dones sempre ben representades en aquesta figura tan popular a TV3: Mònica López, fugida a TVE, o Gemma Puig. Poques però icòniques. Ser home del temps a Catalunya és ser tant o més conegut que el president del país. Amb una diferència: presidenta encara no n'hi ha hagut i dones del temps unes quantes. La primera ella, la Rius.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!