La segona onada empitjora. El teletreball disminueix els contagis en l’àmbit laboral, no en l’esport, la cultura o el lleure”. Així de contundent es va mostrar Oriol Mitjà aquest dimecres pel risc de rebrot. Des de Twitter, Àngel Llàcer responia en nom del seu gremi: “On és el perill al teatre? T’agrairia una resposta”. I ja l’ha rebut. Ha estat a Planta baixa de TV3. Durant l’entrevista a l’epidemiòleg, Ricard Ustrell ha fet entrar en directe l’actor per videoconferència.

Oriol Mitja Ricard Ustrell

Oriol Mitjà, aquest dijous a Planta baixa | TV3

El doctor lamenta que es va mal interpretar el seu missatge: “L’Àngel Llàcer deia que s’estan fent les coses bé, perquè les persones que van al teatre porten la mascareta i surten en ordre. El que dic és que només cal que una persona esternudi per crear un clúster de contagi. Cal posar mesures suficientment bones per salvar la cultura i mantenir el màxim d’esdeveniments”. Però l’artista no les té totes. El proper 22 d’octubre reestrena a Barcelona La jaula de las locas i aclareix que han previst “totes les mesures” de seguretat. “Sembla que estiguem enfrontats l’Oriol i jo. No hi ha cap enemistat, almenys per part meva”, ha aclarit sobre l’estirada d’orelles en les últimes hores a les xarxes socials. Mitjà, conciliador: “Tot el contrari, li tinc molta admiració. A més tenim algun amic en comú”. Bones paraules del científic prèvies a la carregada de l’intèrpret: “Em quedo mort quan surt l’Oriol i diu que els teatres són súperperillosos. La gent ve amb mascareta i està controlada. Després marxen. Però si ens diu que això no serveix de res... Jo ho estic donant tot perquè la gent estigui protegida. Aleshores què hem de fer, Oriol? Quan tu dius alguna cosa, tot el sector teatral tremola”.

Angel Llacer

Àngel Llàcer entra en directe a Planta baixa i assegura que "el sector teatral tremola" quan parla Oriol Mitjà | TV3

L’assessor de la Generalitat durant la desescalada tranquil·litza Llàcer. “Ho esteu fent bé”, li diu. “No confonguem una cosa amb l’altra. Sabem que és una situació de risc, moltes persones juntes en un espai tancat. Si una fos positiva, tindria gran possibilitat d’infectar a molts de cop. Si després haguéssim de fer el rastreig, ens costaria molt identificar les 200 persones que hi havia el teatre en aquell moment”. L’artista s’exclama: “Però això no ha passat”. Mitjà no ho té tan clar: “És difícil de dir perquè no fem enquestes epidemiològiques per saber on s’ha infectat cadascú”. Tot i que apunta que, “molt probablement”, la majoria de contagis passen a l’entorn familiar: “No he estat jo qui us ha classificat a les escales internacionals com una activitat de risc. Als bars i restaurants els posen un 6 i a vosaltres un 7, però us podrien reclassificar a un 4”. A l’actor se li il·lumina la cara: “Doncs fem-ho, Oriol”. L’expert reacciona sarcàstic: “Demà trucaré a l’OMS i els diré que us han de reclassificar a la posició 4”.

Llacer Mitja

Oriol Mitjà assenyala la dificultat de rastrejar contagis en llocs tancats amb moltes persones com un teatre. Àngel Llàcer, incrèdul | TV3

Mitjà demana més mesures i Llàcer pren la paraula: “Jo crec que estàs fent un discurs polític. Vaig al teatre com a espectador i em sento segur. Tots tenim les PCR fetes, treballem amb mascareta... i la distància amb el públic no la trenquem”. Reivindica que ja fan “distància, mans i mascareta”, i convida el doctor a comprovar-ho el dia de l’estrena. “Si hi ha alta protecció, potser hi vaig”, respon. “És una eminència, hauria de venir”. Mateixes paraules per a Ustrell.

planta baixa mitja llacer

Llàcer diu que Mitjà fa "un discurs polític"; l'expert sentencia: "no faig crítica banal i innecessària" | TV3

Llàcer escombra cap a casa abans d’acomiadar-se: “Jo entenc que per tu estar viu és respirar, però per mi és sentir i emocionar-se, i això ho donem des de la cultura”, etziba. Quan es queda sol amb el presentador, l’Oriol Mitjà es defensa: “Intento explicar les coses el millor que sé i no fer crítica banal i innecessària”. L'especialista, taxatiu una vegada més. Però l'actor ja no hi era per escoltar-lo.