No falla: un bon late night show ha de tenir, sí o sí, una bona banda en directe. Que la música forme part de l'espectacle dispara les possibilitats de complir amb la seva missió: divertir, entretenir i sorprendre. El millor exemple, el xou de Jimmy Fallon a l'NBC nord-americana. Ell té al magnífic grup The Roots al seu costat, un luxe instrumental i rítmic de primeríssima categoria. Alguns dels seus originals gags al programa acumulen milions de visites a Youtube, són un èxit. A l'estat espanyol, salvant les distàncies, tenim a Andreu Buenafuente. El català sempre ha apostat per la música, bona i talentosa, com la del desaparegut Joan Eloy, o des de fa anys amb la banda de Late Motiv de Movistar #0. Un grup d'artistes comandats pel gallec Pablo Novoa i entre els que hi ha un saxofonista basc que és fa dir Pirata. El seu nom és Luis Mari Moreno, és d'Errenteria a Guipúscoa i un crac que va deixar Buenafuente amb la boca oberta i aplaudint.

Pablo Novoa Pirata banda Late Motiv Movistar+ #0

Pablo Novoa i Pirata banda Late Motiv Movistar+ #0

Sí, serà un gag i tot el que vulguin, però l'execució de tot plegat va ser de 10. I a més a més, fent un pas a favor de la presència de llengües cooficials de l'estat (les "vernacles" de la Biblioteca Nacional, ja saben), que sempre és d'agrair. L'Andreu retreia amb ironia a la banda que, en tornar de les pauses publicitàries, sempre tocaven les mateixes melodies. "No os lo toméis a mal, pero os repetís un poco. Joder, no veo demasiada novedad". Moreno, el saxofonista, saltava i el reptava: "¿Quieres novedad? Pues te vas a cagar". L'home sortia a l'escenari acompanyat de Novoa i s'arrencaven a interpretar un tema molt conegut del rock: el "Back in Black" dels australians AC/DC. Però no era una versió més: era en basc. Alguns a casa segur que van pensar "quin anglès més estrany", però s'equivocaven. Era "en euskera y la hostia". I era genial. La xarxa els aclama.  

Pirata Piratobich banda Late Motiv Movistar+ #0

Luis Mari Moreno, Pirata banda Late Motiv / Movistar+ #0

gag banda euskera ACDC Late Motiv Movistar+ #0

gag banda euskera AC/DC Late Motiv / Movistar+ #0

tuit reacciones gag euskera

reacciones gag euskera Late Motiv

tuit reacciones gag

tuits reacciones gag euskera 2

tuits reaccions gag musical euskera Late Motiv

Andreu Buenafuente gag banda Late Motiv Movistar+ #0

Andreu Buenafuente gag banda Late Motiv / Movistar+ #0

Són tan poc usuals els moments de normalització lingüística en aquest estat que quan passen, s'han de ressenyar. I si a més a més són impecables i divertits, no es pot demanar gaire més. Bé, potser una cosa: veurel's més sovint. Eskerrik asko!