Des dels seus inicis a Puerto Rico, Bad Bunny ha revolucionat la música urbana, consolidant-se com un dels artistes més representatius de l'època. Amb una carrera que ha assolit fites impressionants, continua posicionant les seves cançons en les llistes més importants del món, trencant rècords i conquerint audiències de totes les edats i nacionalitats. El seu estil únic, que combina gèneres com el trap, reggaeton i música llatina, genera un impacte global que transcendeix fronteres, convertint-se en un fenomen cultural.
El seu reconeixement públic és tan ampli que fins i tot institucions acadèmiques han volgut entendre què fa que la música de Bad Bunny sigui tan especial. A Puerto Rico, l'Escola de Químics va decidir investigar el fenomen, i va ser María Santiago Reyes, la seva llavors presidenta, que va iniciar les indagacions. El sorprenent és que els resultats van revelar que aquestes cançons activen al cervell processos bioquímics similars als que es produeixen amb altres grans artistes de la història com The Beatles o Elvis Presley.
Segons els estudis, escoltar la seva música estimula l'alliberament de neurotransmissors com a dopamina, serotonina i oxitocina. Aquests compostos són fonamentals per al benestar emocional: la dopamina està relacionada amb la sensació de plaer i recompensa, la serotonina regula l'estat d'ànim i la felicitat, i l'oxitocina, coneguda com l'hormona de l'amor, fomenta sentiments de connexió social. Quan aquests químics s'activen, es produeixen sensacions d'alegria, calma i satisfacció, demostrant per què hi ha tants seguidors i el que podrien arribar a sentir les masses.
Com funciona la química del cervell per als oients de Bad Bunny i altres artistes?
El neuropsicòleg José Antonio Portellano Pérez va comentar en una entrevista a El Confidencial que "quan una música agrada, sigui de Bad Bunny o d'un altre artista, es disparen fins a quatre substàncies que regulen l'anomenat quartet de la felicitat: l'oxitocina, les endorfines, la dopamina i la serotonina". Una cosa que té molt sentida i recolza els estudis realitzats a Puerto Rico sobre Benito Martínez (el veritable nom del cantant).
A més, va aclarir que si la cançó no és del grat de l'oient, el cervell no experimenta aquests canvis positius i es manté impertorbable en la majoria dels casos. Altres factors també influeixen en l'experiència musical, com els records associats a certes cançons o l'entorn en el qual s'escolten. Per exemple, en un concert, si les persones al teu voltant es diverteixen i canten amb tu, el sistema neuronal actua com un mirall, amplificant les emocions.
Encara que les sensacions que provoca la proposta musical dels intèrprets contemporanis són molt personals, la ciència demostra que hi ha un component biològic que explica aconsegueixen per quins artistes com Bad Bunny connectar amb tanta gent. La combinació del seu talent, i la resposta normal del cervell davant d'un estímul satisfactori, fan que el seu estil sonor no només sigui un entreteniment. En definitiva, el teu 'playlist' pot transformar-se en una veritable font per aconseguir un estat d'ànim positiu amb el pas del temps. Posaràs més atenció en incorporar la pròxima cançó en la teva rutina?