Amb el rellotge marcant cada minut que falta per a Eurovisió 2022, hi ha incògnites que continuen sense resoldre i que moltes persones s'estan fent. Com a esdeveniment musical i polític que és, l'absència d'alguns països en aquesta 66a edició ha deixat un buit que no s'ha explicat en detall. Entre els que no assistiran aquest any a la gala es troba Rússia, com no podia ser de cap altra manera, que va ser expulsada del concurs per la European Broadcasting Union (EBU), l'organitzadora de l'esdeveniment, per la invasió d'Ucraïna, que paradoxalment es troba entre les favorites.

🎵 Guia Eurovisió 2022: Horari, on veure la final a la TV i tots els detalls
 

⭐ Com van les apostes d'Eurovisió 2022? Aquests són els 5 favorits
 

Repassem els 10 països, inclosa Rússia, que no apareixeran aquest any en Eurovisió i que no competiran contra l'espanyola Chanel Terrero, i quins són els seus motius per no haver tornat al festival musical més reconegut d'Europa, en la qual 40 artistes representaran a la seva nació per alçar-se amb el premi aquest dissabte 14 de maig en el Palasport Olimpico de Torí, a Itàlia.

Rússia

La Junta Executiva de l'EBU, en vista de la invasió russa d'Ucraïna decidia suspendre els representants dels seus tres membres russos (RTR, Channel One i RDO) dels seus grups de govern, inclosa la Junta Executiva i tots els Comitès Estatutaris. A més, van decidir excloure l'actuació russa del Festival de la Cançó d'Eurovisió 2022. És la quarta absència de Rússia en tota la història del concurs del país, i la primera que ha estat imposada per les autoritats. L'expulsió, de moment, serà fins i tot nou avís i dependrà de les actuacions relacionades amb la guerra a Ucraïna.

Andorra

Susanne Georgi, la representant d'Andorra el 2009, es va reunir amb el Cap de Govern del Principat d'Andorra, Xavier Espot, per poder tornar a l'edició d'Eurovisió el 2021, que es va ajornar a causa de la covid i que havia de dur-se a terme aquest any. Tanmateix, la radiotelevisió nacional, RTVA, informava poc després que Andorra no tornaria a participar en la 66a edició de Torí.

Bielorússia

Aquest és un altre dels casos en els quals la tornada a l'escenari d'Eurovisió s'ha vist prohibida, ja que el 2021 l'EBU els va expulsar del concurs per utilitzar les actuacions com a forma de propaganda, a més de contradir els valors polítics del concurs, evidenciat en l'incident amb un vol de Ryanair retingut a Bielorússia. Per tant, aquest serà el primer any en què no veurem l'actuació del país.

🎵 Qui són els presentadors d'Eurovisió 2022? Un trio televisiu i de fama internacional
 

Bòsnia i Hercegovina

En el cas del país balcànic, el motiu de la seva absència aquest any és qüestió de recursos, tal com va informar la seva radiotelevisió, BHRT, que va indicar que aquest any Bòsnia i Hercegovina no podria assistir a causa de la falta de fons per pagar l'actuació i tots els costos de l'equip a desplaçar.

Hongria

L'empresa estatal a càrrec de tots els mitjans de comunicació públics d'Hongria, la MTVA, publicava recentment les normes del concurs musical nacional A Dal, organitzat per la corporació nacional Duna, que servia, com el Benidorm Fest, per seleccionar els artistes hongaresos que anaven a Eurovisió. De fet, s'havia fet així des de 2012, però en l'última edició de les normes, el país simplement no va esmentar res sobre Eurovisió, reduint el concurs a una competició musical nacional i finalment confirmant que no participarien en l'edició de Torí.

Luxemburg

Luxemburg fa anys que no participa, en concret, des de 1994, quan es va reestructurar RTL, el conglomerat de mitjans de comunicació públics, i es va decidir que el país no tornaria més a Eurovisió. Malgrat un intent de tornar el 2004 per a la fase classificatòria, no va ser econòmicament possible, encara que sorprengui sent un país ric, ja que totes les despeses havien de ser assumides per l'empresa pública de radiodifusió, que no comptava amb els recursos necessaris. A més, les autoritats consideraven que a Luxemburg no hi havia artistes de qualitat per representar el país i es van negar a recórrer a cantants estrangers.

Mònaco

Des de 1959 ha participat en Eurovisió, guanyant una única vegada el 1971, encara que el 1972 no va poder organitzar el festival en no trobar un recinte apropiat, la qual cosa converteix Mònaco en l'únic país que ha guanyat Eurovisió, però que mai no ho ha organitzat. De 1980 a 2003 no va participar, tornant el 2004 fins a 2006, quan no es va classificar en cap d'elles, a més que el televot del país va ser invalidat per no superar la quantitat de vots necessària.

Queixant-se de no tenir l'oportunitat de passar a la ronda final, no va participar el 2007, encara que continua transmetent-lo, i el 2008 es va frustrar un nou intent d'integrar-se, així com un últim intent el 2013, que tampoc no va tenir èxit. Aquest any, una vegada més, faltarà a la cita, quedant com un dels països històrics que porta sense participar des de 2006.

Marroc

El país nord-africà va participar una única vegada a Eurovisió, el 1980, i va decidir retirar-se de la competició a partir de llavors després d'obtenir un "decebedor" resultat, quedant en 19a posició. Israel els va convidar a participar de nou en l'edició celebrada a Tel-Aviv el 2019, però mai no va obtenir resposta, deixant clara la seva posició sobre el famós festival musical d'Europa.

Eslovàquia

Eslovàquia va debutar a Eurovisió el 1993, convertint-se al primer país del centre d'Europa en debutar en més de 30 anys. Des de l'edició de 1998 fins a la del 2009 va decidir no participar en el festival a causa dels mals resultats que obtenia. El seu millor resultat va ser una 18a posició amb 19 punts en l'edició de 1996. Després del seu retorn al festival després d'11 anys mai no va poder passar a una final, per la qual cosa es va retirar el 2012, sense arribar mai a les 10 primeres posicions.

Turquia

El país va debutar el 1975 a Eurovisió, encara que no va tenir èxit fins a finals dels 90 i principis dels 2000, guanyant el festival el 2003. A causa de les pressions d'altres països àrabs, Turquia va deixar Eurovisió el 1979, però va tornar en els 90, fins que va tornar a deixar la competició a tall de protesta el 2012 amb la implantació dels jurats nacionals i el Big Five.