Encara que Brad Pitt és un dels actors més reconeguts en la indústria de Hollywood, pocs saben sobre la malaltia que pateix l'artista, una que, sorprenentment, cada dia es fa més comuna en la societat. Durant una entrevista amb la revista GQ el 2022, l'estrella de cinema va assegurar que ningú no el creu quan es refereix al seu diagnòstic de fa 10 anys de prosopagnosia o "ceguesa facial". Una incapacitat que no li permet reconèixer cares, ja sigui d'estranys, de familiars o, fins i tot, el rostre d'un mateix. En aquell moment, l'exespòs de Angelina Jolie va dir que volia "conèixer algú a qui li passi el mateix". Ja que quan li va ser diagnosticat, aquest trastorn es considerava poc freqüent, però ara, els científics d'Harvard van alertar que la seva prevalença és més gran del que es creia i estaria en augment.

Què passa amb la prosopagnosia?

Segons el ressenyat per Infobae en el seu lloc web, un estudi realitzat per investigadors de l'Escola de Medicina d'Harvard i de VA Boston Healthcare System va determinar que una de cada 33 persones als Estats Units (3,08%) pateix aquest quadre. Al seu torn, la publicació va precisar que, a nivell mundial, el 2,5% de la població ha estat diagnosticada. En aquest context, els resultats indiquen, segons els autors, que la prosopagnosia "no és tan rara com es va pensar inicialment", quan no hi havia dades precises i centralitzades disponibles. "La prevalença d'aquesta malaltia depèn dels criteris de diagnòstic, i actualment no existeix un criteri àmpliament acceptat", expliquen en la investigació, que va ser presentada a la revista científica Science Direct.

Per obtenir aquestes dades, els científics van revisar informació estadística anterior i van convocar 3.116 persones per completar tasques de reconeixement facial i un qüestionari d'autoinforme que incloïa proves cognitives. "La prosopagnosia, o ceguesa facial, pot ser causada per una lesió cerebral a les regions occipital o temporal del cervell -coneguda com a prosopagnosia adquirida-. També pot ser una afecció per tota la vida causada per anomalies genètiques o del desenvolupament, denominada prosopagnosia del desenvolupament", va detallar Joseph DeGutis, un dels autors del treball.

Com és el tractament de la prosopagnosia?

El tractament de la prosopagnosia ha de ser guiat pel neuròleg o neuropsicòleg amb l'objectiu d'ajudar a desenvolupar formes d'identificació de les persones, ja que encara no existeix un tractament específic per a la ceguesa facial, tal com indica Quiropracticalia. D'aquesta forma, algunes tècniques que poden ajudar a identificar amics i familiars és recórrer a altres característiques com el pentinat, la veu, l'altura, els complements, la roba o la postura, per exemple.

Es pot destacar que, si la prosopagnosia ha estat provocada per un mal cerebral, el metge haurà de realitzar un tractament conforme al tipus de lesió cerebral. De la mateixa manera hem d'assenyalar que aquesta malaltia fins al moment no té una cura. El diagnòstic de prosopagnosia l'ha de realitzar un neuròleg, metge general o neuropsicòleg, mitjançant l'anàlisi de símptomes i proves que avaluen la capacitat de reconeixement facial tals com memorització i reconeixement de rostres desconeguts, reconeixement de rostres famosos, detecció de similituds i diferències o expressions i estructures facials de diferents rostres, per exemple.