'La Sireneta' ha estat d'aquestes pel·lícules que ha generat una gran controvèrsia però que al seu torn molts tenien ànsies de veure. Va ser la cinta que va ressuscitar la divisió d'animació, amb un pressupost de 40 milions de dòlars i una recaptació de 211 milions de dòlars. Aquesta última xifra és aproximadament el que li ha costat a la casa del ratolí aquest live action, dirigit per Rob Marshall, i que aspira a recaptar cinc vegades aquesta quantitat a tot el món. Per a això, compta entre els seus principals reclams a Javier Bardem al paper de rei Tritó, pare de la protagonista Ariel, encarnada per Halle Bailey.
Quina va ser l'exigència de Javier Bardem per actuar en 'La Sireneta'?
L'actor espanyol va voler aprofitar l'oportunitat d'allunyar-se dels papers antagonistes que l'han fet famós a Hollywood perquè Tritó reflectís algunes de les seves inquietuds. De fet, aquesta va ser una de les motivacions per acceptar el personatge segons l'assenyalat pel lloc web de la revista Vanity Fair.
Fa anys que Javier Bardem utilitza la seva posició com estavella del cinema mundial per donar suport a diverses causes de Greenpeace, especialment les relatives a cura de l'oceà. L'agost de 2019, per exemple, es va plantar en la novaiorquesa plaça de Times Square per demanar la protecció dels mars mentre Nacions Unides continuava negociant un Tractat Global per als Oceans.
Per la qual cosa a la pel·lícula que actualment estrena a les sales del món hi ha una escena que no estava pensada inicialment. Es tracta d'una escena en la qual el rei Tritó apareix netejant l'oceà sobre el qual regna, i culpant els humans de l'estat dels mars. Una seqüència ideada amb Rob Marshall i clau per acceptar el paper, i perquè l'intèrpret hagi pogut durant la promoció recalcar el seu necessari missatge.
Javier Barden i les seves lluites pels oceans
Per impulsar el tractat ja esmentat (que va ser aprovat a començaments de març d'aquest any, després de gairebé 20 anys d'intents), l'actor va donar un emotiu discurs subjectant una pancarta de Greenpeace, en el que defensava que "L'oceà i els seus habitants no entenen de fronteres. El que succeeix en alta mar no es queda només allà. Les balenes, les tortugues i els peixos no coneixen les nostres fronteres. Tots estan connectats entre si, i nosaltres amb ells".
Aquesta passió va ser la que va demanar de traslladar 'La Sireneta'. Perquè, al mateix temps que parlava a favor dels oceans en públic o acabava el documental Santuari, un viatge a l'Antàrtida amb el seu germà Carlos de la mà de Greenpeace, Javier Bardem va negociar amb el director Rob Marshall que fes servir 'La Sireneta' per transmetre a un públic majorment infantil i juvenil el mateix missatge de protegir els mars.
Malgrat que van incloure la seqüència ja esmentada, una altra de les escenes creada exprofeso per a Javier Bardem no va ser en el muntatge final: una òpera rock escrita per Alan Menken (el compositor original de 'La Sireneta' en versió animada i molts altres èxits de Disney) i Lin Manuel Miranda (el seu homòleg en Encant) que va caldre eliminar perquè, explicava el director, era tan bona que el robava el protagonisme a la conclusió de la pel·lícula.