Sembla cosa de la prehistòria, però el cert és que el servei militar va ser obligatori a Espanya fins no fa molts anys. I són molts els que avui dia recorden el temps que van passar fent la mili. Alguns ho fan amb amargor, ja que no els va agradar en absolut. Altres com Ferran Adrià parlen meravelles.
Ho ha fet en una entrevista per a LOC, on assegura que fer la mili va ser crucial i transcendental per ser la persona que és avui dia. "Va ser com anar a la Universitat, d'allà surts llicenciat" comenta el reconegut xef català. "Preparava plats per a 2.000 reclutes, però també feia banquets per a ministres de Defensa de tot el món. Vaig aprendre a portar una cuina i a cuinar per a molta gent", explica Ferran a l'entrevista.
Ferran Adrià, encantat amb la mili
Unes opinions que no és la primera vegada que vessa sobre el que era el servei militar al territori peninsular. A ell li va tocar fer-lo el 1983 i la seva destinació va ser Cartagena, a la Marina, a la Capitania General de l'antiga zona Marítima de la Mediterrània. Estava a les ordres de l'almirall Ángel Liberal Lucini, un marí que posteriorment va ser Cap d'Estat Major de la Defensa. I sempre ha tingut bones paraules quan li ha tocat recordar aquells temps.

Per a Ferran Adrià, fer la mili va ser el que li va proporcionar el grau de disciplina que té avui dia. I també on va adquirir moltes de les habilitats que avui mostra a la cuina. Perquè en aquell temps, a les casernes s'aprofitaven les habilitats dels reclutes per desenvolupar diferents oficis. I ateses les habilitats de Ferran amb els fogons, va ser destinat a la cuina, on va treballar a preu fet per complaure els paladars dels seus companys i els seus superiors. Va ser a la cuina de la Capitania General per elaborar el menjar diari de l'almirall i també els banquets 'd'Estat', que és com es deia a les trobades més importants, a les quals anaven personalitats com el Rei o el ministre de Defensa, que llavors era Narcís Serra.
Fer la mili va ser crucial en la carrera de Ferran Adrià
"Ja a la mili m'agradava molt la cuina. Havia començat per casualitat, com tot en la meva vida, que és un cúmul de casualitats, fregant plats a Eivissa un estiu per treure uns calerons. Després vaig treballar en restaurants de Barcelona, però va arribar el servei militar i la meva vida va canviar", explicava Adrià en una entrevista per al diari ABC fa uns anys. "La mili em va fer cuiner. Vaig entrar a la cuina de Capitania, que era al màxim que podia aspirar després de superar un examen", afegia.
"Era un treball molt seriós i implicava una enorme responsabilitat perquè calia donar banquets als quals assistien altes personalitats de l'Estat", recordava el xef, que reconeixia haver estat "cuinant per a 3.000 persones, amb ous frescos que ens sortien formidables, perquè en aquella caserna, diguin el que diguin, es menjava bé".
"Si la cuina és disciplina i l'Exèrcit també, no vull ni explicar el que implicaven les dues coses juntes. I tot això amb vint anys. Allà vaig aprendre moltíssim i si avui soc cuiner és gràcies a la mili", reconeixia Ferran Adrià, que assegurava que "allà va ser on vaig sentir per primera vegada sobre les meves espatlles el pes de la responsabilitat, la qual cosa, després, m'ajudaria a acceptar ser cap de la cuina d'El Bulli."