El magnat empresarial, Bill Gates, és reconegut per moltes raons més enllà de ser un dels homes més rics del món. Una d'elles és el seu constant esforç en els últims anys per lluitar contra el canvi climàtic i l'escalfament global, entre altres causes. Ara per tal motiu, ha iniciat la guerra contra les vaques.

El fons liderat pel també cofundador de Microsoft i en el qual s'han embarcat altres magnats del sector, com Jeff Bezos, Richard Branson o Jack Ma, anomenat Breackthrough Energy, ha decidit donar suport a una empresa australiana per un propòsit ben diferent: combatre els eructes de vaca. Sí, així com ho llegeixes. El curiós és que realment existeixen raons per fer-ho.

Per quin Bill Gates vols combatre els eructes de les vaques?

El propòsit de Rumin8 és combatre el metà en les emissions de metà a les granges, posant fi als eructes de les vaques. L'empresa emergent que va captar l'atenció d'aquest milionari grup d'inversors i que va aconseguir tancar una ronda de finançament amb què va recaptar 12 milions de dòlars, busca reduir de "forma radical" l'emissió de metà, específicament el produït pels propis animals al sector agrícola, a través del desenvolupament d'additius per al menjar que se li subministra al bestiar a les diferents granges, per atacar i reduir les seves flatulències. En aquest sentit, la companyia va indicar que "els científics han descobert una solució per al metà entèric en plantes de pastius i algues vermelles i els assajos revelen reduccions en les emissions del bestiar". Aposten per produir un compost sintètic davant del costós que resulta el cultiu d'algues a l'oceà.

D'acord amb el publicat per Xacata, Ruming8 presumeix que, després d'una dècada d'investigació, ha aconseguit una solució escalable i efectiva. "Els assajos en marxa demostren sistemàticament una reducció del metà superior al 85%, el que equival a dues tones d'emissions de carboni per vaca i any", destaca. Tanmateix, uns estudis van més enllà i conclouen que alimentar a les vaques amb algues marines podria reduir en al voltant d'un 98% les seves emissions de metà. Es pot destacar que, les emissions de metà, encara que són menors que les de CO2, afecten durament el planeta i tenen molt a veure amb el canvi climàtic que l'està afectant, segons l'explicat per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO). "Cada any s'emeten a l'atmosfera gairebé 600 milions de tones de metà. D'aquests, a prop del 60% s'origina en activitats humanes. L'agricultura contribueix a gairebé la meitat de la producció mundial de metà antropogènic", assenyala la FAO.

D'altra banda, l'empresa emergent australiana no és l'única que vol combatre les emissions del bestiar. Els científics han investigat en detall l'efecte beneficiós de les algues vermelles per reduir el CH4 que allibera i hi ha altres iniciatives que han avançat en un camí similar. A Nova Zelanda fins i tot han plantejat anar un pas més enllà en la seva lluita contra les flatulències del bestiar i plantejar un impost que els grava, ressenya el mitjà ja esmentat.