Viggo Mortensen és un actor descomunal. I punt. Però l'intèrpret barreja de nordamericà, danès i argentí és moltes més coses. També és un director excel·lent, un fan acèrrim de l'equip de futbol de San Lorenzo de Almagro i un tipus que no es calla la boca quan sent que ha de deixar les coses clares. Parla clar, se li entén tot. I de llengua, o de política, ha parlat recentment en una entrevista amb el Basté a El món a RAC1.

L'inoblidable 'Aragorn' d'El señor de los anillos, i actor majúscul en qualsevol dels films on participa (Marea roja, Atrapado por su pasado, Pánico en el túnel, La teniente O'Neil, Una historia de violencia, Alatriste, Captain Fantastic, Green Book i tantes i tantes altres), ara presenta pel·lícula davant i darrera les càmeres. Es tracta d'Hasta el fin del mundo, un western romàntic i modern protagonitzat conjuntament amb Vicky Krieps, Dany Huston, Solly Mcleod i Garry Dillahunt i dirigit per ell mateix.

hasta el fin del mundo pensa defensar allò en el que creu. Hasta el fin del mundo pensa anar amb les seves conviccions. I més, si és per defensar la diversitat de llengües i cultures. Li ha preguntat el Basté si continua sent soci d'Òmnium i per què s'hi va fer. I sí. Ho continua sent. Per què s'hi va fer?: "¿Por qué cuando voy a Galicia leo poemas en gallego en un recital? Porque me interesa la diversidad cultural, lingüística, histórica, de no solo las regiones de Catalunya o España. Esto de apoyar y enseñar la cultura y la lengua catalana". Li pregunten com porta el català i si encara el parla (recordem que la seva parella des de fa temps és l'actriu catalana Ariadna Gil): "Últimamente no he tenido oportunidad de hablarlo demasiado, por eso no me atrevo. Penso que és més fàcil i podem parlar més ràpid en castellà"

viggo mortensen ariadna gil GTRES
Viggo Mortensen amb Ariadna Gil / GTRES

També ha parlat sobre un nom propi, el de l'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy i la informació de RAC1 sobre que rebia informes periòdics sobre l'anomenada Operació Catalunya, és a dir, que n'estava al corrent. I tant que n'estava. Li pregunten a Mortensen directament per aquesta qüestió. "Aquests documents així ho acrediten, Rajoy ho sabia... No et sorprèn, oi, això?". Resposta demolidora: "No. No me sorprende nada. No me sorprende nada", seguit d'un riure molt explícit.

Viggo Mortensen, com sempre, meravellós.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!