Mario Vargas Llosa va deixar clar, no fa gaire, a Rivera y amigos, la patètica secció on el torero Fran Rivera entrevista els seus compis a Espejo público, que a l'hora de ser un patán no hi ha qui el guanyi. Una cosa és defensar l'indefensable, la tauromàquia, i l'altre verbalitzar esperpèntiques justificacions. Va dir l'escriptor: "el momento cuando se crea esa complicidad entre el toro y el toreroParece que su hubieran puesto de acuerdo y entonces el toro pasa con naturalidad, por más que arriesgue muchísimo el torero, y pasa y repasa y vuelve a pasar y se crea una cosa eléctrica". Chim pum... Als toros els hi tallen las orejas y el rabo. A segons qui, el que els hi haurien de tallar és el micro per evitar bajanades com aquestes.

vargas llosa i fran rivera

Mario Vargas Llosa i Fran Rivera (Antena 3)

El sadisme de molts com ell no té límits. Dir segons què per defensar que es continuïn celebrant corrides de toros a les places hauria de ser penat. Però mentre això no passa, afortunadament hi ha qui alça la veu i els atonyina a xarxes, amb plantofades demolidores que ressonen fins els camps on encara es llueixen orgullosos toros d'Osborne. Dins el món dels actors, hem trobat saludables exemples de comentaris i imatges adreçats a remoure consciències, si és que els Vargas Llosa de torn encara tenen un mínim de consciència. I de decència. Ricky Gervais n'és el paradigma. L'actor britànic no es mossega la llengua: "¿Quién quiere torturar un animal hasta la muerte por diversión? ¿Y qué tipo de putos imbéciles van a verlo? La verdad es que prefiero que gane el toro. Prefiero que no luchéis contra el toro, pero si lo hacéis, si escogéis torturar a un toro hasta la muerte por diversión, espero que se defienda".

ricky gervais

Ricky Gervais (@rickygervais)

I ara, qui ha agafat el relleu és un actor que també convé escoltar quan parla. A les seves sèries i obres de teatre, les deixa anar de valent. Però quan no és ficció, també: Joel Joan.

joel joan el crac

Joel Joan (TV3)

A l'intèrpret de la meravellosa El crac o la divertidíssima Escape room (vagin a veure-la al teatre, paga molt la pena) no li han calgut paraules tan explícites com les de Gervais. N'ha tingut prou amb un vídeo. Unes imatges on es veu un toro de lídia i un granger francès que va viatjar a Espanya, Christoph, que el va comprar en una ramaderia. L'home tenia un somni: salvar un toro de lídia de morir en una corrida i trencar els mites que hi ha sobre aquests animals. Se'l va endur a la Bretanya, on va cuidar-lo i va conviure amb d'altres animals... Les imatges són impactants, en sentit positiu:

"Si hay animales sin sentimientos, esos son algunos seres humanos". Sublim. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat