No cal convidar el lector a tractar temes de serietat total per remetre al fet que la qüestió independentista ha tornat a ser actualitat imperant, perquè segur que ja n'és conscient. Que si unes eleccions, que si una investidura fallida de Feijóo, que si mil i una reunions per arribar a un consens perquè Pedro Sánchez pogués ser reelegit president... Tot plegat amb una paraula clau que, fins i tot per als més desconnectats de la política, s'ha convertit en nucli dur del conflicte: amnistia. Enrenou més que considerable per l'acord entre el PSOE i Junts per fer efectiva la llei que, com era d'esperar, no ha agradat gens entre els unionistes. Tan poc com que, en la prèvia a la celebració del debat d'investidura de què el líder socialista sortiria triomfador, les manifestacions a Ferraz en contra de l'independentisme català es van convertir en el pa de cada dia.

manifestacio ferraz amnista 18 novembre / EFE
Manifestació a Ferraz el 18 de novembre. / EFE

Mobilitzacions massives de consigna ultra asseverant que la democràcia ha passat a millor vida en què els espanyolistes no dubtaven a increpar la premsa present, així com qualsevol individu que no fos afí al seu parer. Evidentment, els famosos no queden al marge quan la dicotomia ideològica és tan clara. La gent vol saber, i a alguns no cal ni preguntar-los. Només cal revisitar casos tan paradigmàtics com el de María Pombo, la spanish influencer per antonomàsia, el de la cantant infantil María Isabel o el de Josep Pedrerol. Tots tres, com moltes altres figures conegudes per l'audiència estatal, es posicionaven sense embuts a favor de les protestes i/o en contra de la resolució final per formar govern. Altres, com Pedro Piqueras, es declaraven a favor.

Les dues cares de la moneda, com sempre passa. Amb tot, l'última a pronunciar-se sobre la situació ha estat Núria Espert, mítica actriu de teatre que ha dit la seva sobre com percep la Catalunya actual en una entrevista per a El Mundo. De L'Hospitalet del Llobregat, però establerta a Madrid, la intèrpret procura ser elegant en les seves declaracions. Contundent també.

"Digamos que ha cambiado de fachada, no está todas las noches con fuego por la calle, pero aún los veo desconcertados, perdidos y haciendo mucho ruido", respon quan li pregunten per la visió que té de la seva terra després dels processos independentistes dels últims anys. "Catalunya ha sido un pueblo tan culto, tan bello, y lo que ha quedado ahora de eso es un número muy reducido", afegeix. Pel que fa a l'amnistia, diu que "entiendo a las dos partes", però no sense mullar-se amb una metàfora. "Las páginas del libro de la convivencia han sido arrancadas, ya no están. No da la impresión de que el amor, la amistad, todos esos valores, figuren ya en ningún sitio". Pàgines que, admet a 88 anys, no sap si és possible que es tornin a enganxar.

Núria Espert. / EFE
Núria Espert. / EFE

El passat 2021 i a la mateixa publicació, ja assegurava que, per a ella, "los nacionalismos hacen pequeños a los pueblos y a las personas". A Espert no li convenç la Catalunya actual i no es talla un pèl si li pregunten.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!