Hi ha pocs actors a Catalunya que tinguin una talla humana a l'alçada de la seva immensa talla interpretativa. Lluís Marco és un actor majúscul, ens ha regalat desenes de personatges sensacionals, d'actuacions superbes davant de càmeres o damunt l'escenari, el seu currículum és impressionant: Gràcies per la propina, La voz dormida, La Lloll, Poble Nou, Estació d'enllaç, Nissaga de poder, Sitges, Hospital central, Ventdelplà, Temps de silenci, Mirall trencat, Jet lag, El cor de la ciutat, Hispania la leyenda, El comisario, Cuéntame cómo pasó i tantes i tantes altres. Això pel que fa a la seva feina, però és que el bo d'en Lluís, tot bonhomia, però també caràcter i idees fermes, és dels que defensa allò en que creu, especialment parlant de Catalunya, és dels que no es calla quan alguna cosa al seu voltant grinyola, quan parla clar i català quan sent que ha de fer-ho, per exemple, amb aquest biaix franquista que sembla que abraça novament la societat espanyola. Ho ha tornat a fer a El matí de Catalunya Ràdio amb el Ricard Ustrell:

Marco, que està fent a la sala Àtrium l'obra Una còpia, que tracta sobre la identitat i els límits ètics de la ciència i la societat, ha parlat clar de política, de la clonació o de la seva vida privada. L'actor i doblador diu que caldrà posar límit a certes tecnologies perquè no anul·lin l'ésser humà, unes tecnologies que mai podran substituir les relacions humanes, l'amor d'un pare als seus fills, l'actriu Marta Marco o l'exjugador de bàsquet Carles Marco, o l'amor d'una persona a la seva parella, la seva inseparable Neus Viñas, amb qui porta tota la vida. Una relació sentimental que ha passat per tots els colors i que després de 50 anys junts, continua enamorant al personal. Fa un temps, al programa Al cotxe! de TV3 amb Eloi Vila, Marco va dir que "fa 50 anys que ens acompanyem. Vam estar una temporadeta separats i ara li dic que la deixaré sola 5 anys, que em moriré abans. El secret de durar tant és dialogar molt, entendre que la convivència és molt difícil. Aquesta etapa final és una meravella, una orquestra simfònica de bones intencions".

Lluís Marco, Neus Viñas y Gemma Nierga TV3
Lluís Marco, Neus Viñas i Gemma Nierga TV3

Ara ha continuat emocionant amb les seves paraules sobre la seva companya de tota la vida. "Sempre al costat de la Neus, de la teva dona. Com us ho heu fet, això? Té algun secret?", vol saber Ustrell. I ell, orgullós, respon que "Hem passat per totes les línies, hem sigut amants, nòvios, ens vam casar, ens vam separar, ens hem estimat, ens hem mig-estimat, ho hem viscut tot. El que passa que hem tingut en comú un projecte i aquesta última etapa és preciosa, però és complicada, perquè si ara falta un dels dos...", diu l'actor de 74 anys. "...això serà..., buf, aquesta vegada és un buit molt fort". Marco reconeix que parla d'aquest tema amb la Neus, "perquè ens hem acostumat tant l'un a l'altre...". Tant, que anant cap a la ràdio, li ha fet una trucada a la seva dona: "Escolta, avui és el dia de festa (al teatre) i t'he deixat aquí, però ara torno, eh?", li ha dit. I després reconeix que "ens necessitem. És maco. És una història d'amor, de constància, de perseverança, de paciència, de perdons, d'alegries, de tristeses, la vida"... Això sí que és una història d'amor. Parlar així de la teva parella després de tota la vida junts. Lluís i Neus, Neus i Lluís. Meravellosos.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!