Després de l’èxit de la valenciana Melani García l’any passat, Televisió Espanyola ha confirmat la seva participació a Eurovisió Júnior, que se celebrarà el pròxim 29 de novembre a Varsòvia sota estrictes mesures de seguretat arran del coronavirus. La cadena pública estatal ha decidit competir-hi per segon any consecutiu amb l’objectiu d’igualar o, inclòs, superar el tercer lloc de la petita artista de L’Eliana (País Valencià) amb la seva cançó sobre la defensa del planeta, Marte.

Ara per ara, la identitat del nou representant espanyol és una incògnita, però Torrespaña ja busca un cantant d’entre 9 i 14 anys pel concurs dels més menuts. Entre les possibles candidatures podria haver-hi sobre la taula un tema flamenc dels bessons catalans Cortés, finalistes de La Voz Kids (2017); una proposta urbana de la canària Irene Gil, guanyadora del mateix caçatalents el 2019; i una oferta lírica de l’andalús Raúl Parejo, vencedor en cant de l’última edició de Prodigios.

Enguany, el festival infantil tindrà lloc altra vegada a Polònia, no en un gran estadi sinó en un dels estudis principals que la televisió polonesa disposa en la capital del país. La Unió Europea de Radiodifusió (UER) i l’emissora amfitriona produiran un espectacle a petita escala per a garantir la distància social entre el públic. A conseqüència de la pandèmia i sota un escenari més que probable de rebrots durant la tardor, el format podria patir noves modificacions les setmanes vinents.

De moment, només una dotzena de països han anunciat el seu interès a participar-hi, i és que les inscripcions al certamen arriben amb comptagotes. Per sorpresa d’alguns eurofans, però, Alemanya debutarà aquest any en la competició, tot i que la llista de participants podria veure’s reduïda substancialment per la incertesa que genera l’epidèmia de la Covid-19 i amb una circulació limitada dins de l’espai Schengen. Els organitzadors preveuen revelar el cartell sencer aquest agost.

Espanya va tornar a Eurovisió Júnior el 2019, després de 13 anys d’absència al·legant que el programa fomentava estereotips poc recomanables en els infants. Lluny dels resultats de la versió d’adults, l’Estat ostenta el millor palmarès: una medalla d’or amb María Isabel i Antes muerta que sencilla (2004); dues de plata, la de Sergio i Desde el cielo (2003) i la d’Antonio José i Te traigo flores (2005); un bronze, la passada edició, i un quart lloc amb Dani i Te doy mi voz (2006).