Tan il·lusos tots aquells que pensaven que Shakira no anava a continuar fent de les seves. Fa ja més d'un any que ella i Gerard Piqué fessin oficial la seva ruptura. A començaments del mes d'agost de l'any passat era quan la parella publicaven el comunicat de separació, però la cosa venia del darrere. De molt, molt, molt enrere, en realitat. Quan la història podria haver acabat, per bé o per malament, la truita es va girar i una guerra plena d'apel·lacions directes —i gens indirectes— va començar. L'arma llancívola de la colombiana ha estat, sens dubte, la música. La seva música, per ser concrets.

shakira bizarrap youtube
Shakira en la seva sessió amb Bizarrap. / YouTube

Mentre que en els anys que va estar enamorada de l'exjugador del Barça vam saber més d'ella per la seva faceta mediàtica que per la seva trajectòria en la indústria, el temps lliure en la postruptura li ha servit per a molt. Per regalar-nos una enciclopèdia musical contra el pare dels seus fills com poques que, pel motiu que sigui, ha aconseguit un èxit aclaparador. La morbositat agrada, i Shaki ho sap. "Te conozco bien y sé que mientes", en Te felicito o "una loba como yo no está pa' tipos como tú", en la seva sessió amb Bizarrap, són només algunes de les joietes que ja queden per a la història de les batalles obertes al món dels famosos. I si algun lector pensava que la cosa s'havia quedat allà, lamentem dir-li que està terriblement equivocat. Ara procura ser més subtil, però tampoc no li acaba de sortir del tot.

'El jefe', el nou capítol de l'enciclopèdia postruptura

Les últimes perles van ser una mica més discretes i indirectes. Clara-ment, sense sal-piques. L'emotiva Acróstico en la que vam poder escoltar per primera vegada les veus dels petits Milan i Sasha o la seva Copa vacía al costat de Manuel Turizo, en la qual esbombava els problemes de llit amb el president de Kosmos. Ara publica El jefe juntament amb Fuerza Regida, banda nord-americana especialitzada en música regional mexicana. Aquest tema, que es vindria a centrar en la desigualtat laboral entre homes i dones, amb frases tan indiscretes de l'estil "tengo un jefe de mierda, que no me paga bien". Fins aquí tot bé, però és que a la que ens posem a desgranar la lletra punt per punt torna a sortir la Shakira que tant agrada i disgusta. La que no deixa canya dreta.

L'artista acompanya el tema amb un videoclip del nord fora de mida. Amb una estètica molt marcada, barrets de vaquers i muntant a cavall. 'Looks' texans, botes de taló i serrells a tot arreu. Imatge visual cuidada al mil·límetre, però que no enfosqueix els missatges subliminars que la cançó amaga. Bé, potser tan subliminars no són.

La lletra de la nova cançó de Shakira i el seu atac al pare de Piqué

Missatge antisistema, contra l'odiós 9 to 5, del qual extraiem també un dard brutal contra Piqué. Aquesta vindria a ser una reivindicació davant la forma en què el creador de la Kings League va acomiadar Lili Melgar, la mainadera dels seus fills. Sense indemnització, de manera fulminant. En qualsevol cas, també té temps de carregar contra el pare del seu ex. I això que pensàvem que el problema el tenia amb la sogra. Quin embolic. La lletra diu així, però fixeu-vos en la part que destaquem:

"Siete y treinta ha sonado la alarma
Yo con ganas de estar en la cama
Pero no se puede
Llevo a los niño' a las nueve
El mismo café, la misma cocina
Lo mismo de siempre, la misma rutina
Otro día de mierda
Otro día en la oficina
Tengo un jefe de mierda que no me paga bien
Yo llego caminando y él en Mercedes Benz
Me tiene de recluta
El muy hijo de puta, yeah
Estás soñando con irte del barrio
Tienes todo pa' ser millonario
Gustos caros, la mentalidad
Solo te falta el salario
Se acumulan las facturas, ser pobre es una basura
Mamá siempre me decía que estudiar todo asegura
Estudié y nada pasó, maldita vida tan dura
Trabajo más que un cabrón, pero follo menos que un cura
Qué ironía, qué locura, esto sí es una tortura
Te matas de sol a sol y no tienes ni una escritura
Dicen por ahí que no hay mal que más de cien años dura
Pero ahí sigue mi ex suegro que no pisa sepultura
Tengo un jefe de mierda que no me paga bien
Yo llego caminando y él en Mercedes Benz
Me tiene de recluta (Te tienen de recluta)
El muy hijo de puta (El muy hijo de puta)
Estás soñando con irte del barrio
Tienes todo pa' ser millonario
Gustos caros, la mentalidad
Solo te falta el salario
Tienes un jefe de mierda que no te paga bien
Tú llegas caminando y él en Mercedes Benz
Te tiene de recluta
El muy hijo de p—
'Toy soñando con irme del barrio
Tengo todo pa' ser millonario
Gustos caros, la mentalidad
Solo me falta el salario
Lili Melgar
Para ti esta canción, que no te pagaron la indemnización
Otro pedo, como siempre, a la ve—
Estás soñando con irte del barrio
Tienes todo pa' ser millonario
Gustos caros, la mentalidad
Solo me falta el salario"

Sent honestos, no deixa massa marge a la interpretació. Ella en bucle. No li menteixen els malucs, ni les paraules. No li menteixen, perquè acoltellen.