Confessem que som fans de l'actor Biel Duran, que ens té enamorats des que el vam veure de ben petitet, amb només deu anys, a La teta i la lluna de Bigas Luna. Poc després, el de Gelida va acabar de guanyar-nos el cor amb el seu paper a Nissaga de poder. Des d'aleshores, pel·lícules i sèries, com ara, quan el podem veure a Com si fos ahir en el paper del 'Quique'.  Però l'actor català, més enllà de la seva vessant interpretativa, en té una altra de molt lloable: no es talla un pèl quan ha de dir en veu alta el que li passa pel cap, les preocupacions o denunciar el que l'envolta

bielduran 170209596 292168668952765 2175032396079814158 n
Biel Duran / @bielduran

Duran es mostra especialment demolidor quan li toquen els nassos a les espanyes sobre Catalunya o la nostra llengua. I no es mossega la llengua quan ha de dir clar i català el que pensa. Fa uns mesos, dinant en una terrassa de la Diagonal de Barcelona. Explicava que els seus veïns de taula treballaven de cara al públic, en uns grans magatzems. I quin era el motiu que estiguessin tan empipats?: "Amb sobreactuada indignació, es queixen que, massa sovint, es troben clients que els parlen català". En apuntar-ho, li van caure pals per part d'hiperventilats, "No m'havien insultat mai tant com avui. (De supremacista i classista cap amunt. El meu pecat? explicar una de les tantes situacions quotidianes on detectes que la teva llengua s'està perdent". Però ell, només faltaria, a la que torna a sentir alguna cosa que li grinyola, ho diu ben clar. I en el cas d'Ayuso i Feijoo, dues bajanades perilloses  que l'han irritat.

Nuevo líder del PP Feijóo, presidenta de MAdrid, Ayuso y alcalde MAdrid, Almeida, comité Ejecutivo Nacional PP   Raúl Caro Efe
Almeida, Feijoo i Ayuso / Efe

Primer, per la promesa de la presidenta dels madrilenys, dient que "vamos a revisar todos los libros de texto y vamos a solicitar la retirada de todos aquellos libros y textos que contengan material sectario". Tot, la posada en escena i el que ha dit aquesta senyora, ha fet que se li remogui tot per dins al bo d'en Biel:

I segon, pel que ha deixat anar per la boca el nou líder del PP, Alberto Núnez Feijóo. Si algú es pensava que seria un home que retornaria el discurs dels populars a postulats més moderats, deixant enrere la poca decència de Pablo Casado, ara ha quedat clar que no, tot el contrari. Perquè Feijóo també aposta per carregar sense mesura contra Catalunya i el català. Aquest dijous, en una entrevista a Onda Cero, el líder dels populars ha arribat a dir que a les escoles catalanes hi ha "apartheid lingüístic" dels "nens que no poden tenir coneixement del castellà a les aules"... S'ha de ser miserable... Biel Duran ho té claríssim: "Tot s'hi val per esgarrapar els vots de l'odi". No es pot resumir millor com ho ha fet l'actor català.