11 nominacions, escollida com a candidata d'Espanya als Oscar, única pel·lícula espanyola guanyadora de l'Ós d'Or a Berlín... i 0 Goyes. Cap ni un. Alcarràs ha marxat amb les mans buides en la 37ena edició dels premis de cinema espanyol que s'han entregat aquest dissabte a Sevilla. Els il·luminats de l'acadèmia del cinema espanyola han decidit que Alcarràs havia de ser Alca-res. Res. Cap. Ni un miserable Goya. Un autèntic despropòsit que hauria fer caure la cara de vergonya a tots aquells que han permès una aberració similar. Sí, la competència era ferotge, As bestas és un tros de pel·lícula que va arrasar amb tot. També són excel·lents d'altres films que sí s'han endut l'escultura amb el cap de Goya cap a casa, com Modelo 77, Cinco Lobitos, Cerdita o La consagración de la primavera, però el que s'ha viscut aquest dissabte és una de les nits més penoses pel que fa a justícia a l'hora de donar aquests premis. L'únic reconeixement de la nit per la meravellosa pel·lícula de Carla Simón va venir de part d'un dels dos presentadors de la gala, Antonio de la Torre, que es va dirigir a la directora catalana, en català, al pati de butaques, despertant els aplaudiments del públic a platea. 

🟠 Guanyadors dels Goya 2023: tota la llista de pel·lícules i artistes
 

😱 Els 'looks' més esperpèntics de la catifa vermella dels Goya 2023
 

Però res més. Ni ella, ni la pel·lícula, ni els actors que optaven a millor revelació, ni res de res. Ni un miserable Goya. L'acadèmia va decidir que Alcarràs no era mereixedora de cap premi tot i l'enorme quantitat de Goyes als que optava. Els espectadors catalans, i m'atreviria a dir que la resta d'espectadors que tot i no ser catalans, tenen un mínim de criteri i dignitat, es posaven les mans al cap del buit absolut que se li ha donat a la pel·lícula de Carla Simón, tot i el reconeixement que sí ha tingut més enllà d'Espanya. Un buit en forma de 0 Goyes que fa tuf d'alguna cosa més. 

alcarras2
'Alcarràs', 0 Goyes d'11 nominacions

L'actor espanyol Javier Gutiérrez, que optava al Goya a millor actor per Modelo 77, resumia l'estupor davant els 0 Goyes per la pel·lícula de Simón: "Creo que merecía no irse de vacío". No ha estat l'únic. VIPS del sector, crítics i públic en general s'han posat les mans al cap en assistir a una falta de respecte, empatia i sentit comú cap a la pel·lícula dels agricultors de préssecs a la localitat lleidatana. Indignació i incredulitat eren la tònica general:

Sabem que no serà un consol, però la Carla i tot l'equip d'Alcarràs, tot i no endur-se cap Goya, han guanyat una cosa més important: el carinyo d'un públic rendit a la seva obra mestra.