Des d'aquella El lado más bestia de la vida, de fa més de 20 anys, Albert Pla sempre ha caminat per la part més controvertida de l'opinió pública. No fa pas gaire va esvalotar el galliner de la dreta més escarransida amb un missatge irònic en el que suposadament criticava el procés independentista en plena campanya de l'1 d'octubre. “Sabia que si escrivia un article mal escrit, ple de mentides i tonteries, me l'acabarien publicant tots els mitjans espanyols. Als del meu grup de whatsapp els recordo que em deuen 50 euros". Aquí poden recordar aquella 'declaració d'intencions', dita en castellà, que duia el 'simbòlic' i bisbalesc títol de Corazón Partío, i on, entre d'altres sarcasmes, reconeixia sentir-se com un "Patufet debajo de la col siendo devorado por el buey del independentismo".

Ara, Pla ha tornat a dir-hi la seva després de totes les mesures contràries a la llibertat d'expressió que han proliferat aquests dies. El cantant, als seus 51 anys, les ha vist de tots colors i condemnes com les del raper Valtonyc, retirades d'obres a ARCO o segrestos de llibres com "Fariña", no li venen de nou. Però ara Pla ha tirat de fina ironia per deixar retratats a més d'un. Ho ha fet escrivint al diari Público una 'carta d'amor', fent partíceps als lectors que l'ajudin a compondre una lletra per una cançó, però desitjant que no sigui "anticonstitucional, ni il·legal, ni anti patriòtica, que no sigui sediciosa, ni pel que ningú el pugui acusar de rebel·lió".

I li ha sortit una crítica ferotge a aquells que precisament, es vanten de ser els més constitucionals, legals i patriòtics del món. La mordacitat d'un Pla en excel·lent estat de forma arriba al seu punt àlgid al mirar de recórrer a un tema romàntic, perquè "una cançó d'amor no ofén mai ningú". El cantatutor tira de sorna al reconèixer que "podria dir 't'estimo', però aleshores m'acusarien de discriminador, racista, xenòfob, elitista, excloent, això seria un delicte d'odi per a la resta d'habitants del món".

Solució que proposa l'autor? Posar millor 'Estimo tothom'... "Però igual aleshores m'acusen d'assetjador. O potser alguns confonen el 't'estimo' amb un desig sexual... Ningú se'n ha adonat de quant d'odi conté la frase 'Us estimo molt'?". La xarxa li ha respost amb admiració i ironia.

El cantautor de Sabadell sap bé de què parla. Ell mateix també va viure en la seva pell l'amenaça de la censura amb dos temes seus. Cançons que a punt van estar de no publicar-se (com La dejo o no la dejo, on es debatia si continuar amb la seva parella o delatar-la per la seva pertinença a una banda terrorista) o que van haver de canviar el títol, com Carta al rey Melchor, que originàriament es deia Carta al rey.

Pla acaba la carta dient que "les autoritats haurien de prendre mesures urgents contra qui digui que estima molt algú"... Veient les mostres de suport dels tuitaires a l'artista, començaran a arribar denúncies en massa als jutjats per excés d'amor.