La consellera Dolors Bassa porta 692 dies a la presó. Prop de dos anys dels 12 que li ha imposat el Tribunal Suprem pel delicte de sedició i malversació. Un veritable infern, desproporcionat i injust. Inhumà. Tot i això, no aconseguiran doblegar-la. La seva dignitat és l'arma més poderosa per resistir els embats de la polititzada justícia espanyola, i sobreviure al tancament forçat a la presó de Puig de les Basses. Dignitat i capacitat per emocionar-se fins i tot en les condicions menys afavoridores. La gironina ha viscut un cap de setmana esperançador gràcies a visites que l'han recarregat les piles. La primera, la dels representants de la il·lusió per antonomàsia, amb els reis d'Orient arribant al centre penitenciari amb retard, però complint la seva missió: "Màgia".

Dolors Bassa ACN

Dolors Bassa ACN

No ha estat l'única raó per a l'alegria de la consellera de Treball represaliada. Les activitats a la presó li han ofert una nova oportunitat per deixar enrere, ni que sigui per unes hores, la duresa i la crueltat de l'estat i la solitud de la seva gàbia. Visites amb les que ha ballat, cantat i rigut, sentint-se lluny de les reixes. Com la de l'Elèctrica Dharma, que amb la seva música l'han permès sentir que "el meu cap i el meu cor eren lliures”. Ho explicava la seva germana Montse, una de les protagonistes de la tercera sessió d'investidura de Pedro Sánchez, narrant una trucada colpidora. 

montse bassa erc investidura efe

Montse Bassa EFE

companyia electrica dharma ACN

Companyia Elèctrica Dharma ACN

Dolors Bassa llibertat UGT

Dolors Bassa llibertat UGT.cat

Poden tancar els presos polítics sota set claus. Poden aplicar-los condemnes que ni tan sols pateixen criminals de sang. Poden fins i tot negar la seva existència. Però ni tots els seus esforços podran pispar-los tot allò que l'espanyolisme mai no coneixerà: valentia, humanitat, honor i determinació per la voluntat del poble. Estem amb tots vosaltres, Dolors.