El diari La Rioja informa que la visita dels reis a aquesta comunitat va amagar una trobada que no va sortir publicada enlloc: la reunió amb la vídua d'un coronel de la guàrdia civil que va morir per coronavirus. En el seu moment, van reiterar que la seva mort va venir derivada per un viatge personal que va fer a Bèlgica però en cap cas perquè es contagiés mentre estava de servei. Malgrat tot, Felip i Letizia van considerar indispensable donar el condol personal a la seva dona, Lourdes Estívariz, i els seus dos fills bessons. Un gest que no van tenir amb les famílies dels altres 335 morts a La Rioja per aquest virus, entre d'altres, personal sanitari.

La trobada es va fer ahir divendres 10 de juliol entre dues visites programades a la bodega López de Heredia i l'Estació Enològica d'Haro. La trobada va ser de caràcter privat, segons informen, per "desig propi del Rei". El tinent coronel mort era Jesús Gayoso, destinat al Grupo de Acción Rápida de la Guardia Civil (GAR) i va morir el passat 27 de març als 48 anys. La seva dona va recollir a títol pòstum la medalla a 'Riojano de Honor' coincidint amb el Dia de La Rioja.

Tinent Jesus Gayoso

El difunt guàrdia civil Jesús Gayoso

En el discurs d'agraïment, va destacar que pel cos del seu home difunt "corria sang espanyola per totes les seves venes" i va comparar-lo "amb un bon vi". El discurs patriòtic el va tancar dient que "des del cel seguiria treballant per tots els espanyols". Gayoso va néixer a la Corunya però tot i ser gallec, les seves destinacions el van portar a Astúries i finalment a La Rioja.

 

Felip VI i Letizia han visitat per tercera vegada aquesta comunitat autònoma des de la proclamació com a reis d'Espanya l'any 2014. Primer van desplaçar-se per inaugurar un curs de formació professional, posteriorment van presidir els actes del Dia de les Forces Armades i ara per promoure el turisme després de la pandèmia, sense oblidar, els cossos de seguretat de l'estat. 

La visita també ha servit per veure, una vegada més, com la reina se salta el protocol establert. L'última imatge que ens ha regalat és passar per davant del seu marit i saludar a tothom. Un gest que trenca amb les normes tot i que també és qüestionable si aquestes no denoten tints masclistes o encallats en d'altres èpoques. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat