Jaime del Burgo passa per ser el personatge més misteriós de tot l'escàndol de banyes a Zarzuela. En realitat aquest home de negocis navarrès és un llibre obert, va a cara destapada. És l'únic de tots els protagonistes d'aquesta tèrbola història que té Instagram i twitter, que té un passat conegut i que revela no només què va passar amb Letícia i Felip sinó les seves motivacions, per què ho explica, què el mou. No amaga res. O gairebé. Hi ha un aspecte que es nega a explicar, de moment, però segur li dedicarà un capítol de l'autobiografia que publicarà aquest 2024: el seu inexplicable casament amb Telma Ortiz, la germana mitjana de la seva amant, la reina Letícia. Cal tenir estómac per enamorar-se de la reina, ser-ne l'amant posant banyes al rei i després seduir la germana i acabar casant-s'hi. El cert és que Telma i Jaime no van conviure mai. Ni quan vivien a Barcelona: ella era al seu pis de Sarrià i ell a una suite de l'Hotel Arts. Ho ha recordat Pilar Eyre a Lecturas. Al seu imprescindible article, Eyre recorda els altres dos marits de Telma. Ella és el personatge clau per entendre l'escàndol i com es va voler dissimular i tapar.

Telma Ortiz GTRES
Telma Ortiz GTRES

Com cantava Massiel: "Yo tuve tres maridos y a los tres envenené". Telma, amb 50 anys, ha encadenat tres marits, amb dos dels quals ha estat mare d'una nena. Enrique Martín Llop pare d'Amanda una adolescent de 16 anys, Del Burgo, amb qui no va tenir cap filla i Robert Gavin, pare d'Erin que ara té 3 anys. Sembla evident per què Telma no va tenir fills amb Del Burgo: no van viure mai junts. Tapadora de Letícia? Només ells ho saben. Pilar Eyre explica que el primer marit de Telma va acabar fart de la germana de la reina: "Cuando se quedó embarazada de su compañero, el abogado y cooperante Enrique Martín Llop, decidió emprender una cruzada contra la prensa nunca vista. En 2008 demandó a 57 medios a los que acusó de “acoso insoportable”. La Casa Real desaprobó esa medida que no tardó en volverse en contra de Telma con una sentencia ejemplar: ella tenía proyección pública y lo que pedía era un ataque directo a la libertad de expresión. Se la condenó a pagar las costas, que algunos medios perdonaron como deferencia a Letizia. Fue una acción incomprensible que destruyó incluso a la pareja, ya que Enrique, harto de la presión y deseoso de volver al anonimato, la abandonó. Martín Llop vive en Madrid y es el responsable autonómico de Cooperación Internacional de Cruz Roja".

telma ortiz i pare de amanda enrique martin llop GTRES
Telma Ortiz, Amanda i Enrique Martín Llop, GTRES

Després d'aquell episodi terrible per Telma, veure's condemnada, obligada a indemnitzar a 57 mitjans de comunicació i els respectius advocats, assenyalada com a enemiga de la premsa, divorciada i amb una criatura, va fer el que faria tothom: apropar-se a la seva germana i futura reina. I aleshores va aparèixer Jaime del Burgo, primer com a amant de Letícia i després com a marit de Telma. Un matrimoni breu de dos anys, que va acabar durant 2 anys més perquè la família de Del Burgo era ultracatòlica i van explicar-li que en aquella família el divorci era inconcebible. Van esperar-se dos anys més per signar l'inevitable. La relació Telma-Jaime era un simulacre. Telma va acabar prenent-li el marit a una altra, Robert Bonar estava casat amb la cantant de The Corrs. És el seu tercer marit.

Telma Ortiz Gavin Bonnar Pedralbes GTRES
Telma Ortiz i Robert Gavin Bonnar a Pedralbes, GTRES
telma y amanda ortiz GTRES (1)
Telma, Amanda Ortiz i Robert, GTRES

Telma encadena marits: Enrique la va deixar, Jaime la va utilitzar i Robert és el príncep blau i pare de la preciosa Erin que l'ha reconciliat amb l'amor. Final feliç per un conte de poques fades on la princesa era Telma. A Letícia l'espera un final més aspre. Ha posat banyes al rei i això a les monarquies mai no surt gratis.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!