L'escàndol Del Burgo ho té tot per interessar el lector: un rei banyut, una reina infidel, un amant que ho rebenta tot, el silenci de la premsa casposa i Elionor com l'única que se salva en mig d'aquest lamentable espectacle. Si la monarquia és imatge, la corona espanyola viu el seu moment més greu. En tota aquesta història hi ha un element especialment tèrbol, inexplicable i que ni del Burgo ha volgut explicar: el paper de Telma Ortiz. Els ciutadans assisteixen, atònits, a les revelacions tuit a tuit de Jaime del Burgo: que Letícia va enganyar Felip durant dos anys quan era princesa, tres anys abans de ser reina. Però el que va passar després no s'ha explicat: Del Burgo i Letícia se suposa que tallen la relació d'amants i aleshores ell sedueix Telma, la germana de la seva amant, i s'hi casa. No s'ha explicat com va ser aquell matrimoni  de Telma Ortiz i Jaime del Burgo i ara Pilar Eyre destapa la veritat. Tot indica que va ser un matrimoni fake, una tapadora per tal que Letícia i Jaime seguissin veient-se d'amagat de Felip, fent veure que eren cunyats quan en realitat seguien sent amants.

EuropaPress 5708028 telma ortiz sale restaurante despues haber disfrutado cena privada junto
Telma Ortiz, germana mitjana de Letícia, EP

Cal retrocedir a l'època del matrimoni de Telma amb Jaime. Es van casar l'any 2012 però segons la premsa de l'època, mai no van viure junts. Del Burgo vivia a Nova York i Telma a Barcelona, col·locada a dit en un càrrec de confiança per l'alcalde Jordi Hereu. Eyre deixa anar la bomba: "Él vivía entre Suiza y Estados Unidos y Telma siguió residiendo en Barcelona, pero lo más extraño es que cuando del Burgo la visitaba, se alojaba en el Hotel Arts en lugar de compartir con su mujer el piso de Sarriá". Aquesta informació és explosiva. Una cosa és que el matrimoni visqués en països diferents per qüestions laborals. És estrany però pot passar. El que ja és increïble és que quan Del Burgo visitava la seva dona a Barcelona mai vivia amb ella al pis de soltera de Telma al barri de Sarrià sinó que preferia viure sol i pagar una suite a l'Hotel Arts, un dels més luxosos de Barcelona. Això destapa la crua realitat: hi havia un pacte secret a tres bandes entre Telma, Jaime del Burgo i Letícia, el pacte barceloní: "Us caseu, no cal que viviu junts mai, ni quan compartiu ciutat, però simuleu que sou un matrimoni". Vist ara, sabent que Del Burgo i Letícia eren amants, aquella no-convivència de Telma i Jaime revela una hipòtesi gens forassenyada: la relació entre Jaime i la reina va seguir sent d'amants quan eren cunyats. Però ni del Burgo ha reconegut això a twitter. Queda pendent pel seu llibre que expliqui l'autèntica veritat del seu matrimoni amb Telma. 

Felipe, Letizia, Leonor y Sofía en Barcelona GTRES
Letícia i de fons la Torre Mapfre, i l'Hotel Arts,  GTRES

Aquesta bomba, el matrimoni només en aparença de Telma i Del Burgo, se sabia aleshores. Es va publicar perquè no es protegia Letícia quan era princesa com ara que és reina. El mateix digital que publicava rumors de Telma i Del Burgo quan Letícia era princesa, Vanitatis, es nega a publicar res ara per una senzilla raó: Letícia ja no és princesa, és la reina. Cal protegir-la. Pilar Eyre desenvolupa l'estrany matrimoni de Telma: "Dos años después de la boda anunciaron que se divorciaban, aunque luego rectificaron, para tomar la decisión definitiva dos años más tarde. Durante esos cuatro años de matrimonio la relación de la pareja con Letizia fue distante, Jaime no acudió ni a la entronización de su cuñado Felipe ni a la primera comunión de su sobrina Leonor. Según contó la periodista Nuria Tiburcio en Vanitatis “la reina se separó de su hermana y su marido a raíz de conocer que era supuestamente el entorno de del Burgo el que filtraba rumores de infidelidad de la entonces princesa de Asturias a la prensa”. El pacte secret a tres bandes, entre les dues germanes i l'amant va saltar pels aires quan persones properes a Del Burgo, o el mateix Del Burgo pels motius polítics que ara ha reconegut, anaven filtrant a la premsa que Letícia i ell eren amants. 

Jaime del Burgo Telma Ortiz Instagram
Jaime del Burgo i Telma Ortiz a Instagram

La part més tèrbola de tot aquest pacte no és que dos amants pactin seguir sent amants quan el marit els ha descobert. El més tèrbol, és per què Telma va acceptar tapar això amb un matrimoni amb l'amant de la seva germana. Telma acceptava que el seu marit a Barcelona dormís a un hotel i no amb ella. Queda especular si Del Burgo era alhora amant de totes dues germanes. Si quan visitava Barcelona en lloc de viure a Sarrià amb la seva esposa s'instal·lava al millor hotel de la Vila Olímpica indica que no venia per estar amb Telma. Feia veure que visitava la seva esposa i en realitat qui pujava a la suite de l'Arts era Letícia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!