Ni el 22 de maig, ni el 19 de juny. Totes les previsions sobre l'estrena del caríssim retrat reial que el Banc d'Espanya va encarregar a la fotògrafa de les estrelles Annie Leibovitz han resultat equivocades. El caprici de Letícia, sufragat amb la butxaca comuna, va requerir una intensa sessió fotogràfica al Palau Reial de Madrid tot just el dia 8 de febrer, aniversari del suïcidi de la germana de la reina, Erika Ortiz. Felip i la seva dona, a més a més, es trobaven enmig d'un mal rotllo impressionant pel cas Jaime del Burgo. Tanmateix, l'esforç no servit per coronar les dues grans dates del matrimoni reial: el 20è aniversari de noces, ni tampoc el 10è com a rei i reina. Segueix en el limbe: ja van 4 mesos per editar la imatge. Sabem que Leibovitz és meticulosa, però això ja no té cap sentit.

El digital 'Jaleos' és contundent, la instantània ha quedat "aplazada sine die". Bé, al llarg del text el terme en llatí acaba concretant-se més, tot i que de manera vaga. "Después del verano", segons fonts del Banc d'Espanya. "No tenemos previsión del momento en que se recibirá el retrato, que se encuentra en fase de edición y postproducción. Es pronto para decir nada aún. Estamos hablando de algunos meses". Ens diran malpensats, però aquesta història fa molta pudor. Hi ha 'gato encerrado'. 

Leibovitz Felipe Letizia TVE
Annie Leibovitz amb Felip i Letícia / TVE

La col·lecció pictòrica del Banc encara no ha reservat l'espai per a l'obra de l'Annie, bàsicament perquè no tenen gens clar que acabin rebent l'encàrrec. O si més no, tal i com va quedar immortalitzat en origen. Pilar Eyre, una vegada més, dona la clau i explica la crua realitat d'aquest afer royal: "A mí me han dicho que estaban pensando en repetirlas porque no habían gustado", respon al periodista d''El País' Martín Bianchi. No s'agraden, vaja. I per molts filtres, retocs i tot l'art de Leibovitz, això no es remunta. Com deu ser de seriós el desastre, quina intriga. Zarzuela està pagant una elecció de data i momentum poc encertats. L'objectiu no en menteix. És massa evident que no estava 'el horno para bollos'.

Pilar Eyre, Tot es mou, TV3
Pilar Eyre / TV3

Felip i Letícia, com els serveis de comunicació de Casa Reial, són conscients del ridícul que suposa aquest culebrot. Després de tant de temps pregonant la relació estreta de la fotògrafa amb la reina, forjada en aquell lliurament del Premi Príncep d'Astúries de l'any 2013, i ara estem així, esperant a la cua el no-res. Per això es van afanyar a publicar aquelles fotos familiars per l'aniversari de casats, i per això acabem de veure la sèrie absurda del rei fent que treballa al despatx. Per tapar les vergonyes. La foto de la vergonya, efectivament.

felip leticia gtres
Felip i Letícia / Gtres

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!