La reina Sofia va ser una de les monarques més adorades dins dels cercles monàrquics. Tanmateix, ara aquest rol ha estat assumit amb gran èxit per Letizia, que ha estat elogiat pel seu estil. La mare de Felip VI sempre ha destacat per la seva solidaritat i la seva profunda religiositat, aspectes que comparteix amb la seva germana, Irene de Grècia, qui ha estat un suport fonamental en la seva vida. Ambdues comparteixen un interès per l'espiritual, són vegetarianes, practiquen la meditació i confien en les teràpies naturals, a més de sentir-se atretes per l'esoterisme i el desconegut des de primerenca edat, com ho va demostrar Irene en expressar els seus sentiments cap a la seva mare quan era tot just una nena.

Encara que en públic la reina Sofia projecta una imatge de proximitat i amabilitat, en realitat el seu caràcter ha anat tornant-se més agre amb el pas dels anys. Malgrat que inicialment no va tenir una bona relació amb Letizia, hi ha una cosa que les uneix: les seves personalitats xocants. Es diu que l'esposa de Felip VI ha après certs trets del seu sogre, com la seva altivesa. Segons pròxims|partidaris a Sofia, la imatge angelical que mostra oculta una faceta molt més fosca.

Infanta Cristina i Reina Sofia EFE
Infanta Cristina i Reina Sofia EFE

La reina Sofia enganya, no la suporten

Pilar Eyre, una figura destacada en la revelació de detalls sobre la reina Sofia, va compartir alguns d'ells al seu llibre "La solitud de la reina", que es va convertir en un dels més venuts. A les seves pàgines, Eyre exposa l'aire altiu de Sofia, especialment quan creu que no està sent observada. Recorda una ocasió en el projecte socioeducatiu Naüm, on Letizia va ser protagonista. Durant una trobada amb nens i nenes del centre, una petita va preguntar a la princesa Leonor què volia ser de major, al que la reina va interrompre i li va contestar bruscament: "No el que vol ser, sinó el que ha de ser".

Eyre també esmenta un episodi on Sofia va corregir una hostessa de Iberia que es referia a Elena i Cristina com a "nenes", assenyalant que en realitat eren "infantes", la qual cosa ressaltava la diferència entre la Casa Reial i la resta dels ciutadans espanyols.

L'actitud de superioritat de la reina Sofia és comuna en els cercles monàrquics, reflectint una mentalitat arrelada en la tradició i el llinatge real.