De tots és sabut que a La Zarzuela, la reina Letícia té un estricte control sobre el que es menja o es deixa de menjar. No només a casa, sinó també al menjador de l'escola de les seves filles. La reina té pànic als sucres, els prefabricats, els greixos, els fregits i els dolços. Prova d'això la podrien donar el seu marit i les seves filles, acostumats a no veure ni en pintura alguns dels productes que acostumen a menjar molts nens per berenar o esmorzar. L'asturiana és una sergent de ferro en el tema de l'alimentació, i no fa cap concessió. Tot el que no siguin sopes de bledes i productes saníssims (però avorrits) per al cos, no entra per la porta.

casa reial sopant
Letícia, Felip i les filles, menjant sopa de bledes / @CasaReial

Per a Letícia és condició sine qua non que a palau es mengi sa. Això, acompanyat d'un estil de vida saludable (tampoc tasta l'alcohol, de fumar, ni parlar-ne i sempre que pot fa exercici), són per a ella un dogma a seguir. Mens sana in corpore sano, deu pensar. Bona alimentació i exercici per tenir una salut de ferro i un cos tonificat. Per aconseguir les dues coses calen diferents aspectes: constància, mentalitat a prova de temptacions i una sèrie de normes a seguir. Pel que fa a l'esport, gimnàstica, ioga, taules amb sèries de bíceps, tríceps, abdominals i flexions i coses per l'estil. Pel que fa a la gastronomia, deixant molt clar als cuines de Zarzuela que tot el que els hi posin al plat ha de tenir omegues, vitamines, nutrients i zero greixos. Evidentment, en aquesta equació no hi ha lloc pels sucres. Enemiga declarada número 1 dels edulcorants, a Palau no entren segons quins productes. Sense anar més lluny, tal i com recorden a El Español, al pavelló del Príncep on viu ella amb Felip i les filles, no es consumeix sucre. Ni de conya.

DL u461009 043
Letícia i Felip, en una gelateria / GTRES

Tal i com recorda el citat mitjà, el juliol del 2020, quan va anar amb el seu marit a Benidorm i va aturar-se a xerrar una estona amb el propietari d'una gelateria artesanal que els hi va donar a tastar algun dels seus productes, ella va declinar educadament menjar cap gelat. Ni de xocolata, ni de maduixa, ni fins i tot aquell que es va popularitzar fa uns anys, el 'Pitufo', que era de color blau, com la seva sang. Segons el mitjà, les paraules exactes de la reina van ser: "En casa no tomamos azúcar", va dir mentre el rei Felip tastava un gelat de torró, això sí, sense sucre, o "el dulce veneno", com li diuen alguns a aquest producte. Expliquen que Letícia no deixa passar per la porta ni el sucre ni succedanis com la tradicional sacarina, un dels edulcorants més antics. Tampoc estèvia, edulcorant natural extret de la planta del mateix nom. Així les coses, quin és l'únic edulcorant que Letícia deixa entrar a La Zarzuela? A les cuines de palau utilitzen únicament i exclusivament un, eritritol, edulcorant que pel que sembla, està de moda entre els esportistes d'elit i les celebrities internacionals que volen tenir un control exhaustiu de la seva línia.

leticia menjant GTRES
Letícia / GTRES

I on trobem l'eritritol? És d'origen natural i es troba a fruites i vegetals, i té una particularitat molt atractiva per a la reina, un escàs valor calòric, ja que la seva aportació és inferior a 0,2 kcal per gram, a més de tenir gairebé la mateixa dolçor que el sucre habitual. Això sí, els experts avisen que aquest producte pot provocar, com a contrapartida, dolors estomacals o abdominals, i que no és tan fàcil de processar pel cos com sembla. Evidentment, cal tenir en compte que el fet que estigui permès a Zarzuela no significa que sigui habitual, tot el contrari. En comptadíssimes ocasions el fan servir. Recordar que Letícia, el que sí menja en abundància, són altra mena de productes. Quins? Peixos, fruites riques en fibra com pinyes, peres, pomes o fruits vermells, també alvocats, pebrots, verdures i vegetals com bròcoli, espinacs, bledes (of course) o espàrrecs, llegums, iogurts i lactis fermentats, fruits secs, cereals o espècies com cúrcuma, nou moscada o gingebre.

letizia brindis
Felip i Letícia / GTRES

Prohibit terminantment l'alcohol, fins i tot en els brindis en àpats de recepcions oficials (tot i que alguna vegada l'hem vist endur-se una copa als llavis) i molt de tant en tant, satisfer algun dels plaers culpables gastronòmics que li agraden, com per exemple, anar amb les amigues a un local del centre de Madrid que pel que sembla, fan les millors croquetes de la capital. Al barri de Malasaña, concretament, on hi va sovint amb les amigues íntimes. Unes escapades culinàries, per exemple, a La Gastro de Chema Soler, al carrer del Barco.