Fer 80 anys obliga a fer balanç. El rei Joan Carles és emèrit i ha quedat per actes oficials secundaris, com aquesta setmana que volarà a Xile per la presa de possessió del president Sebastián Piñera. Però dos actes oficials amb la seva encara esposa, la reina Sofia, en dos dies han despertat sorpresa. Se sabia que feien vides separades i que ell optava per ser un jubilat de luxe viatjant pel món. Ara hauria canviat, segons el diari El Mundo, ja que el rei ha demanat disculpes a la seva dona per com s'hi ha comportat: "La proximidad de los 80 años hicieron reflexionar a Don Juan Carlos. Dicen que llegó a pedir perdón a Doña Sofía por su comportamiento. Es evidente que la relación con su mujer y el resto de su familia ha mejorado". Com a mostra, l'acte conjunt a l'homenatge pels seus 80 anys que li acaba de fer la Reial Acadèmia d'Història.

reis joan carles i sofia efe

EFE

De la nova relació del matrimoni reial també en té proves un diari anglès, que ha publicat per primer cop imatges de la parella Borbó-Grècia fora d'un acte oficial sortint a dinar amigablement. Cliqueu aquí per veure les fotos del Daily Mail. S'hi veu a la reina especialment radiant, alguns asseguren que gràcies en part al cirurgià plàstic. Ja pot sortir amb el seu marit i amb amics a un restaurant  de La Moraleja com un matrimoni normal de 80 anys. Tenen un altre acte oficial plegats: un concert d'homenatge a les víctimes del terrorisme. Aquesta seria la prova definitiva de la reconciliació: se sap que Joan Carles prefereix els toros a la música clàssica, però en lloc d'enviar-hi la seva dona, que adora els concerts de violí, hi van junts. No del bracet ja que ell cauria.

reis emerits efe 2

EFE

Un amic de la parella filtra la nova relació de tolerància entre els dos reis emèrits, que sumen 160 anys de vida i ja no estan per escenetes ni titulars escandalosos: "Llevan tiempo haciendo cada uno su vida y eso no ha cambiado, pero ahora pueden estar juntos sin tiranteces, casi como viejos amigos. Para la Reina, Juan Carlos ha sido su gran amor y el siempre ha valorado en Sofía su lealtad como consorte y su capacidad de aguante". Més que recuperar l'amor es allò que en castellà es diu "conllevancia".

reis emerits efe 3

EFE

El rei ja es pot fer una samarreta on digui el mític "Lo siento, me he equivocado, no volverá a ocurrir". Potser la clau de dur-se bé és l'última paraula de la definició d'emèrit: Dit de la persona que, un cop retirada del seu càrrec, en conserva el grau i els honors i, sovint, l'estipendi.