Ni el rei Felip VI, ni la reina Letícia, ni la seva dona, la reina emèrita Sofia, ni la seva neta preferida, Victoria Federica de Marichalar. El rei Joan Carles es va retirar diumenge, dia 2 de juny, de la vida pública i ho va fer amb una gran festa a la qual no hi van anar la majoria dels membres de la seva pròpia família. Al monarca li van muntar un dinar i una tarda de toros, però s’hi va trobar gairebé sol: la casa reial espanyola li va donar l’esquena.

joan carles corrida adeu efe

EFE

Felip i Letícia no es van presentar al dinar en honor de Joan Carles, que es va fer a ‘los Jardines de Oñate’, la finca que l’empresari Pedro Trapote, amic de l’emèrit, té a Aranjuez. Tampoc no hi va anar la seva dona, la reina Sofia; que va evitar també posar un peu a la plaça de toros de la ciutat, on a la tarda s’hi feia una corrida per homenatjar la comtessa María de las Mercedes, mare de Joan Carles. Però és que fins i tot Victoria Federica, gran defensora de la tauromàquia, va faltar a la festa de comiat del seu avi. Només la infanta Elena i el seu fill Froilán van fer costat al rei emèrit, en una celebració on tampoc no s’hi va veure la infanta Cristina.

joan carles familia reial toros efe

joan carles familia rei efe

EFE

La infanta Pilar, germana de Joan Carles, és de les poques Borbó que també va acompanyar al monarca el dia del seu comiat. Tres, en total. Ara que ja està retirat, el rei emèrit tindrà temps de sobra per pensar per què la seva família l’ha deixat de costat el dia que diu adeu a la feina de tota una vida.