La setmana del 14 d'abril, aniversari de la proclamació de II República d'ara fa 87 anys, l'ha aprofitat el grup parlamentari d'Unidos Podemos per presentar al govern Rajoy 15 preguntes relacionades amb la monarquia. El diputat d'IU Alberto Garzón va oferir una roda de premsa per detallar-les i són pertinents. Més interessants seran les respostes si cap ministre, o el propi Rajoy, es dignen a respondre'n alguna. El mateix dia que els reis Felip i Letícia dinaven amb el príncep hereu saudita, Mohamed Bin Salman, que signava la compra de material bèl·lic espanyol, els diputats de la tercera força parlamentària al Congrés dels diputats formulaven preguntes com aquesta: ¿Puede el Gobierno afirmar que ningún miembro de la Casa Real tiene cualquier tipo de activo financiero en el extranjero y, en concreto, en los conocidos como paraísos fiscales? 

felip letizia i saudita efe

EFE

Per justificar la pregunta els diputats indiquen que "Juan, el padre del rey emérito Juan Carlos I, dejó una fortuna en Suiza que fue repartida entre sus hijos". Un total de 728 millones de pesetas en tres cuentas del paraíso fiscal que fueron repartidos entre Juan Carlos, Margarita y Pilar". Una milionada per a Joan Carles i les seves germanes que explicaria com la infanta Pilar apareix als Papers de Panamà d'evasors fiscals i com el seu fill té un deute d'un milió d'euros i ha estat embargat. Els dubtes de l'economia dels Borbons són com un elefant al mig del saló que tothom veu i ningú denuncia, excepte els partits republicans.

fernando gomez acebo  GTRES

GTRES

Veurem si Montoro té temps per respondre durant la propera sessió de control al govern a preguntes com ¿Piensa el Gobierno exigir responsabilidades al rey emérito Juan Carlos I por contar con una cuenta en Suiza, al parecer, herencia de su padre? o ¿No cree el Gobierno que es una contradicción en sus términos que el Tribunal de Cuentas no fiscalice a la Casa Real? i així fins a 15 preguntes. Una adreçada a la responsable política del CIS, la ministra d'Administracions Públiques Soraya Sáenz de Santamaría: ¿Va a seguir ocultando el CIS la opinión de la ciudadanía sobre la monarquía?. Aquest 14 d'abril s'ha viralitzat l'enquesta del CEO, el CIS català, que al febrer va preguntar la nota que els catalans posaven a la monarquia, com va recollir El Nacional:

 

 

El 60% dels catalans li dona un zero a la monarquia. No un suspens sinó un molt deficient. El CIS fa més de tres anys que no gosa fer la mateixa pregunta als espanyols, com ja va denunciar En Blau. Des de l'abril de 2015 ni un sol CIS, a l'enquesta mensual pagada amb els impostos de tots, ha tornat a demanar per la valoració de la Corona. 36 enquestes sense preguntar pel rei Felip, que va suspendre tan bon punt va accedir a ser cap de l'Estat: un trist 4,34 de nota pel flamant i nou Felip VI, que heretava el tron i els suspensos que li va deixar el seu pare Joan Carles. Ha heretat res més?