Aquests darrers dies, els reis d'Espanya han estat separats per diferents compromisos institucionals. Ara, per exemple, la reina Letícia es troba a Nouakchott per dur a terme un viatge de Cooperació en què està coneixent el treball que la Cooperació Espanyola desenvolupa a Mauritània per a les àrees de salut, governabilitat i igualtat de gènere, desenvolupament rural i seguretat alimentària. Felip, de la seva banda, s'ha quedat a Zarzuela, on ha mantingut una trobada i un posterior dinar amb el president de la República Federal de Nigèria, Muhammadu Buhari, amb motiu de la seva vista de treball a Espanya.

letizia mauritania
Letícia a Mauritània / @CasaReal
letizia mauritania2
Letícia a Mauritània / @CasaReal
felipe nigeria
Felip, amb el president de Nigèria / @CasaReal

A principis de setmana, però, Felip estava de ruta per les espanyes, ell sol i el seu seguici, però sense Letícia. Concretament ha estat a Lleó, on s'ha donat un bany de masses. L'excusa? Inaugurar, presidir actes institucionals i l'agenda habitual. En aquest cas, presidir un acte al Campus de Ponferrada de la Universitat de Lleó després de visitar les seves instal·lacions, visitar l'Ajuntament de la ciutat i mantenir una trobada amb la Corporació Municipal. I durant tota la visita a la zona, no parar de saludar els veïns de la zona, alcaldes de pobles propers, tothom exultant i cridant Vivas al rei, encantats de la vida de passar-se el matí sota la solana darrera d'una tanca per poder dir als seus amics que li han donat la mà al monarca.

felipe ponferrada3
Felip a Ponferrada / @CasaReal
felipe ponferrada2
Felip a Ponferrada / @CasaReal
felipe ponferrada
Felip a Ponferrada / @CasaReal

Felip se'n va tornar a casa amb un bon sabor de boca, encantat de la vida de tots els elogis i genuflexions que va rebre. I no només això, també pels regals físics que es va endur a Zarzuela si és que no se'l va acabar pel camí abans que el veiés Letícia. I és que el rei, entre els molts obsequis que li van entregar, pongos habituals com escuts de la ciutat  i coses per l'estil, va rebre un regal en la seva visita a Ponferrada que sort que la reina no hi era davant, o l'hauria tornat. Perquè unes dependentes d'una fleca que hi ha a la plaça de l'Ajuntament, la Panadería Liébana, li van fer entrega d'una empanada del Bierzo, recepta de la casa. I amb què està feta aquesta empanada? Amb carn, bacon, ceba i això sí, un ingredient que agradaria Letícia, bledes. Però tot i aquest detall, segur que la reina hagués muntat en còlera en veure el bacon, ella que no suporta que es mengin a Zarzuela ni dolços, ni fregits, ni prefabricats ni coses que engreixin, per bones que estiguin.

DL u512052 004
Felip a Ponferrada / @CasaReal

Explica León Noticias que aprofitant la presència del monarca, les dependentes van sortir de la botiga ràpidament i li van donar a la mà el producte, "para ir abriendo boca en su viaje de regreso a palacio". El Borbó va deixar l'empanada en mans de l'equip de seguretat de la Casa Reial, que poc després van entrar a la fleca per agrair l'obsequi gastronòmic. "'Muy buen detalle', indicó un agente a una de las dependientas". Molt bon detall, sí senyor. Però no només el regal de l'empanada, sinó el fet que Felip els hi donés als membres de seguretat, que probablement van ser ells els que se la van cruspir. Probablement deuria pensar que si la seva dona li preguntava en arribar a Palau, "¿Qué tal por Ponferrada?", millor no dir-li que s'havia posat fins el Quico de carn i bacon.